Nikobar güvercini dünyanın en ilginç güvercin türlerinden birisi olup özellikleri ile ilgi çekmektedir. Ülkemizde güvercin besleyen çok sayıda güvercin tutkunu olduğundan dolayı nikobar güvercinini temin edip beslemek isteyen çok sayıda kişi bulunmaktadır. Nikobar güvercini ülkemiz sınırları içerisinde yer almadığından dolayı bu güvercin türünün fiyatı aşırı derecede yüksektir. İlgili güvercine sahip olmak isteyen kişilerin eğer sağlam yurtdışı kaynakları yoksa ciddi paralar ödeyerek nikobar güvercinine sahip olmaları mümkündür.
Güvercinler etrafı pislemelerinden dolayı her ne kadar baş belası olarak görülse de nikobar güvercinleri aşırı derecede güzel renklere sahip tüyleri olan canlılar olduğu için büyük ilgi görmektedir. Nikobar güvercinlerini yapısal olarak incelediğimizde aşırı derecede güçlü midelerinin olduğunu görüyoruz. Bu yüzden taş parçalarını dahi yiyerek basit bir şekilde bu taşları öğüttükleri biliniyor.
Nikobar güvercinleri normal güvercinlere oranla daha büyük yapıdadır. Başka hiçbir güvercin türü bu kadar büyük değildir. Ülkemizde beyaz kuyruklu güvercin olarak da isimlendirilen bu güvercin türü özellikle güney doğu Asya topraklarında yaşam sürer. Nüfusları az olduğundan dolayı koruma altına alınan nikobar güvercinleri karakter özellikleri olarak da normal güvercin türlerinden farklıdır. Ürkek yapılarının olmasından dolayı üretme yeri olarak insanlardan uzak olan yerleri tercih ederler. Eğer doğal yaşam içerisinde bu güvercinleri görmek istiyorsanız insan elinin değmemiş olduğu yerlere giderek incelemeler yapmanız gerekiyor.
30 santimetre boyuna kadar büyüyebilen nikobar güvercinleri, uzun bacaklara, renkli tüylere, küçük bir başa ve beyaz renkte bir kuyruğa sahiptir. Baş ve boyun bölgesinde yer alan tüyleri mavi ve gri renkte olan nikobar güvercini üzerinde yer alan mor renkler ile ihtişamlı bir görüntüye sahiptir. Mor bacakları olan bu kuşların sarı renkte pençeleri bulunur. Yaşı küçük olanlarında beyaz kuyruk bulunmamaktadır. Dişi ve erkekler renk bakımından birbirlerine benzeseler de güvercin ırkında yer alan erkekler yapısal olarak dişi üyelere oranla daha iridir. Sadece yapısal analiz yapılarak cinsiyet ayrımının yapılması mümkündür.
Tayland, Malezya, Endonezya, Filipinler, Gine, Kamboçya ve Vietnam gibi yerlerde yoğun bir şekilde yer alırlar. Evcil hayvan olarak beslenmeleri mümkün olmasa da sırf güzel renkteki tüylerini seyretmek adına bu kuş türünü kafeslere hapseden kişiler bulunur. Nikobar güvercini insanlarla iç içe yaşamayı sevmediğinden dolayı saydığımız bölgelerde yer alan ormanlık alanları yaşam alanı olarak seçmektedirler. Yılın her ayında üreyebilmek özelliklerine sahip olan nikobar güvercinlerinde yuva yapımında ve yavru bakımında hem erkek hem de dişi ortak görev üstlenmektedir.
Nikobar güvercinleri ormanların içerisinde yer alan tohumları yiyerek beslenir. Ayrıca bazı meyve türlerine karşı da ilgili oldukları biliniyor. İnsanlardan uzak olan yerleri sevdikleri için zaman zaman toplu halde terk edilmiş olan ıssız adalara göç ederler. Gece uçuşu esnasında beyaz kuyruklarını referans alarak birbirlerini takip ettikleri düşünülmektedir. Dünyanın en gizemli canlılarından olan nikobar güvercinleri insan tehdidi ile yüz yüzedir.