Altıgen geometri problemlerinde sıklıkla karşılaştığımız, kendisine has özellikleri çeşitli formüller ile kanıtlanmış olan geometrik şekillerden birisidir. Altıgen ve özellikleri üzerinde matematik bilimcileri uzun yıllar boyunca çeşitli araştırmalar yapmış ve altıgenin birçok özelliğini ortaya çıkarmıştır. Bugün sizlere düzgün bir altıgeni ele alarak düzgün altıgen özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz. Özellikle son yıllarda düzenlenen devlet sınavlarında çıkan geometri sorularının büyük bölümünde altıgen soruları yer almaktadır. Bu yüzden kesinlikle bu tarz sınavlara girecek olan kişilerin soruları daha rahat çözebilmek adına altıgenin özellikleri hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Bu sayede rakiplerinize fark atarak bir adım daha ilerleyebilirsiniz.
Altıgenin çok sayıda özelliği bulunsa da bu özellikleri tanımlamakta kullanılan formüller kısa olduğundan dolayı bu formüller kolay bir şekilde ezberlenebilir ve akılda kalıcı nitelik taşımaktadır. Bu yüzden şekil her ne kadar karmaşık olarak görünse de altıgen sizleri kesinlikle korkutmamalıdır. Altıgenin özellikleri nelerdir diye merak ediyorsanız gelin sizlere maddeler halinde sunmuş olduğumuz özelliklerin neler olduğuna birlikte göz atalım.
• Bu makalede düzgün altıgenin özelliklerini ele almaktayız. Bu durumdan yola çıktığımızda düzgün altıgenlerde tüm kenar uzunluklarının ve iç açı ölçülerinin birbirlerine eşit olduğu söylenebilir. Tabii ki bu durum sadece düzgün altıgenler için geçerlidir. Bir düzgün altıgenin iç açıları ölçü toplamı 720 derecedir. Bunu formül ile ifade etmek gerekirse n-2*180 formülü kullanılabilir. Altıgenin bir iç açının ölçüsü 120, bir dış açının ölçüsü 60 derecedir. Tüm çokgenler ele alındığında çokgenlerde dış açıların ölçüsü toplamlarının 360 olduğu biliniyor.
• Altıgenler ele alınacak olursa bu geometrik şekillerde çizilebilecek tüm köşegenlerin 9 tane olduğu [n.(n-3) ] : 2 formülü ile ifade edilmiştir. Aynı şekilde bir köşesinden çizilebilecek köşegen sayısı n-3 formülü ile ifade edilebildiği gibi maksimum 3 tanedir.
• Düzgün altıgenlerde alan hesabı yaparken devreye eşkenar üçgenler girmektedir. Bir düzgün altıgende karşılıklı köşeler birleştirilecek olursa toplamda 6 tane eşkenar üçgen elde edilir. Yani bir altıgenin alanı 6 tane eşkenar üçgenin alanına eşittir. Bu yüzden kesinlikle eşkenar üçgen alan hesabının bilinmesi gerekmektedir. Eşkenar üçgenler de yer alan bir kenar uzunluğuna a denilecek olursa (“a”kare. Kök3 ):4 formülünden yola çıkarak eşkenar üçgenin alanı hesaplanabilir. Buradan elde edilen sonuç 6 ile çarpıldığında bir altıgenin alanı hesaplanmış olur. Bir altıgenin alanını hesaplamak için 6.[(a kare. Kök 3):4] formülünden yararlanabilirsiniz.
Altıgenin özellikleri bu şekilde tanımlanmış olsa da karşımıza çıkabilecek geometri problemlerinde sürekli olarak düzgün altıgenler ile karşılaşmayacağımızdan dolayı farklı geometri şekillerinden de yararlanmanız gerekebilir. Bu yüzden kesinlikle altıgen problemlerinin çözülebilmesi için geometri alanında yer alan temel şekiller ve bu şekiller ile alakalı ilgili problemlerin çözümüne yönelik formüller bilinmelidir. Bu sayede altıgenler ile alakalı karşınıza çıkabilecek tüm soruları kolay bir şekilde yanıtlayabilirsiniz. Öğrencilerin işlerini zorlaştırmamak adını çıkmış geometri sorularına baktığımızda sürekli olarak düzgün altıgenlerin sorulduğunu da belirtmemiz faydalı olacaktır.