Gastrit Neden Olur Nasıl Geçer?

Gastrit, mide zarı iltihaplanmasıdır ve genel olarak akut veya kronik gastrit olarak isimlendirilir. Gastrit hastalığı neden olur diye baktığımızda helikobakter pylori adı verilen bakteri türünün bu hastalığa neden olduğunu görüyoruz. Ayrıca kullanılan nonsteroid antiinflamutuar ilaçlar da gastrit hastalığına neden olur.

Gastrit hastalığı kimi zaman belirtiler göstermese de bu sağlık probleminin tipik belirtileri arasında karın ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık ve hazımsızlık yer almaktadır. Yapılan çeşitli testler ile gastrit hastalığı tespit edilebilir. Belirtiler en üst düzeye ulaşmış vakalarda sorunu tam olarak teşhis etmek için genellikle endoskopi yapılarak hastalığın tanısı koyulur. Gastrit problemi eğer helikobakter pylori bakterinden dolayı oluşursa bunun tedavisi genellikle antibiyotik ilaçlarla yapılmaktadır.

Doktorlar tarafından gastrit için verilen ilaçların büyük bölümü ana sorunu ortadan kaldırmayıp sadece gastrit nedeniyle ortaya çıkan yakınmaları yok eder. Sizlerde de gastrit varsa bazı alışkanlıklarınızdan vazgeçerek sıkıntılarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Gastrit hastası olan kişiler sigara içmemeli, alkol almamalı, yağ oranı yüksek beslenmeden uzak durmalı, lif oranı yüksek gıdalar tüketmelidir. Gastrit için şifalı bitkiler listesinde doğan, sarımsak, meyveler, kereviz, brokoli, maydanoz, kekik ve bakliyat yer alır.

Akut ve kronik gastrit arasında kıyaslama yapılırsa kesinlikle kronik gastritin daha kötü olduğunu söyleyebiliriz. Akut gastrit tüketilen ilaçlarla kısa süre içerisinde iyileştirilebilir ve kötü etkilerin ortaya çıkmasına neden olmaz ancak akut gastrit mide kanaması hatta mide kanseri gibi hayati önem taşıyan sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Gastrit hastalığına yakalanmamak için bireysel olarak hijyene önem verilmelidir. Eller sıklıkla yıkanmalıdır. Ayrıca metabolizma açısından zarar görülmesi nedeniyle de bu sorun oluşabilir. Vücudunuza toksin almamaya ve radyasyondan uzak durmaya da özen göstermelisiniz.

Gastrit nedir?

Gastrit, mide zarından iltihaplanma olmasıdır. Bazı hastalıkların tanımlaması yapılırken sırf benzer belirtiler görüldüğü için gastrit şeklinde kaba bir tabir yapılsa da gerçek gastrit mide mukozasında iltihap olmasıdır. Bu durumdan mide mukozasının tamamı ya da bir kısmı etkilenebilir. Bu hastalık kendi içerisinde akut ve kronik gastrit olarak sınıflandırılır. Bazı hastalıklar bu hastalık ile benzer belirtiler gösterdiği için çoğu zaman gastrit problemi olmayan kişilere bile gastrit oldukları söylenebilir. Bu yüzden detaylı araştırma yapıldıktan sonra bu hastalığın tanısı konulmalı ve bu yönde tedavi uygulanmalıdır.

Gastrit neden olur?

Hem akut hem de kronik gastritin en önemli nedeni mide mukozasında helikobakter pylori bakterisinin enfeksiyon oluşturmasıdır. İlk etapta gastrit kendisini basit belirtiler ile hissettirirken mide mukozasındaki enfeksiyon artınca buna paralele olarak belirtilerde de artış olur. Tedavi gerçekleştirilmezse meydana gelen tahribattan dolayı mevcut sorun kronik gastrit halini alabilir. Aynı şekilde kullanılan nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar da gastrit hastalığına neden olmaktadır. Tabi ki gastrit neden olur sorusuna verilecek yanıtlar sadece bunlar değildir çünkü bu hastalığa daha farklı etkiler de neden olabilir.

  • Bakteri ve parazit kaynaklı olarak ortaya çıkan enfeksiyonlar
  • Uyuşturucu madde kullanımı
  • Yüksek oranda alkol tüketimi
  • Safra reflüsü
  • Mantar enfeksiyonları
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Radyasyon
  • Travmalar

Gastrit belirtileri

Gastrit vakalarına baktığımızda çoğu vakada herhangi bir belirtinin gözlemlenmediğini görüyoruz. Vakaların büyük bölümünde mide mukozası incelendikten sonra kişinin gastrit olduğu anlaşılır. Tabi ki bazı vakalarda çeşitli belirtiler de görülmektedir. Bu gastrit belirtileri arasında şunlar yer alır;

  • Uzun süreli ishal yaşanması
  • Sıklıkla mide bulantısı olması ve bulantıya ek olarak midede keskin ağrıların meydana gelmesi
  • Yemek yeme isteğinin büyük oranda yok olması
  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • Sıklıkla kişinin geğirmesi

Yukarıda saymış olduğumuz bu belirtileri sıklıkla yaşıyorsanız gastrit olma ihtimaliniz vardır. Bu yüzden tıbbi destek almanız gerekmektedir. Gastrit olduğunuzda şüpheleniyorsanız çeşitli biyopsi testlerini yaptırarak gastrit teşhisini yaptırabilirsiniz. Özellikle akut gastrit sorunlarında biyopsi yöntemi tercih edilmektedir. Kronik gastritin ciddi sorunlara neden olduğu bilindiğinden dolayı hastalığın tahrip derecesini belirlemek adına endoskopi yapılır. Doktorunuz şikayetlerinizi referans alarak size hangi testleri yapması gerektiğini belirleyecektir ve hastalığın teşhisini bu doğrultuda yapacaktır.

Gastrit için şifalı bitkiler

Bazı şifalı bitkilerin gastrit yakınmalarının azalmasını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Gastrit için şifalı bitkiler arasında bulunan besinleri beslenme zincirinize ekleyerek yakınmalarınızın azalmasını sağlamanız mümkün. Uzmanlar yakınmaların artmaması için insanların baharatlı, aşırı yağlı ve asitli gıdalardan uzak durması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca yaşanılan stres de sıkıntıların artmasına neden olduğundan dolayı stresten uzak bir yaşam tarzını benimsemelisiniz. Sarımsak, kızılcık, elma, soğan ve kereviz helikobakter pylori bakterilerinin çoğalmasını engellemektedir. Ayrıca papatya ve zencefil çayı da bakterilerin çoğalmasını engeller.

Gastrit için şifalı bitkiler arasında çaylar, yoğurt, nane, buğday kepeği, havuç suyu, Hindistan cevizi suyu, yeşil yapraklı sebzeler, soğan, sarımsak, elma, taze meyveler, kereviz, kızılcık suyu, brokoli, taze soğan, maydanoz, kekik, soya fasulyesi, soya gıdaları ve baklagiller yer alır. Bu besinler yakınmalarınızın sadece azalmasını sağlar yani hastalığı tamamen ortadan kaldıramaz. Bu yüzden tıbbi destek alırken tedaviye ek olarak bu besinlerden de yararlanabilirsiniz.

Gastritin neden olduğu hastalıklar

Gastrit hastalığı kısa süreli belirtilerin ortaya çıktığı ve kısa süre içerisinde iyileşen bir hastalık olsa da altta yatan nedenler ortadan kaldırılmazsa durum kronik hale gelebilir ve bu da daha farklı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Gastritin neden olduğu hastalıklar arasında anemi, kanamalı ülser, peptik ülser, mide kanseri, dehidrasyon, böbrek yetmezliği hatta ölüm yer alır. İlk başta basit bir sağlık sorunu olan Gastrit, böylesine ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Gastrit tedavisi

Alkol ve sigaraya ek olarak kafein oranı yüksek olan içecekler de gastrit hastalığını tetiklediğinden dolayı gastrit tedavisi sürecinde kişinin alkol sigara ve kafein oranı yüksek olan içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Bu hastalık iltihaplı bir hastalık olduğundan dolayı gastrit tedavisi genel olarak antibiyotikler ile yapılmaktadır. Gastrit tedavisi doktorunuz tarafından hazırlanan uygun bir beslenme zinciri ile de tedavi edilmektedir. Yani sadece antibiyotik ilaçların alınması hastalığın ortadan kalkmasını sağlamaz. Bu yüzden uygun bir beslenme zincirinin oluşturulması gerekmektedir. Gastrit için hazırlanan beslenme zincirlerine baktığımızda daha çok yeşil yapraklı sebzelerden oluştuğunu görüyoruz. Uzmanlar asit oranı düşük olan yiyecek türlerini beslenme zincirine eklemektedir. Bu sayede gastrit etkisiyle midede oluşan tahribatı en az düzeye çekmeye çalışılmaktadır. Hastalığın genel tedavisi bu şekildedir. Kusmuğunuzdan son zamanlarda kan gelmesi kafanızın ciddi anlamda karışmasına neden olduysa kan kusmak neden olur bağlantısında yer alan makaleyi de incelemenizi tavsiye ederiz.
Kaynak: Gastritis

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here