Fobi, insanın başına gelen bazı kötü şeylerden derinlemesine etkilenmesi sonucunda ortaya çıkan korku durumudur. Fobi nedir diyecek olursanız aşırı derecede yaşanan korkudur diyebiliriz. Çok farklı fobi türlerinin olması fobi çeşitlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu makalemizde sizlere fobi çeşitleri nelerdir konusunda bilgi vereceğimiz gibi fobiler nasıl oluşur konusu hakkında da sizleri aydınlatacağız.
Fobi gerçek olaylardan uzak yani gerçek dışı kabul edilen, şaşalı, şuur dışı bir vahamet çeşididir. Korku kişiyi tehlikeli durumlara karşı aşırı derecede karşı uyarır ve önlem almasını mümkün kılar. Bu doğrultusuyla tehlike yararlı bir dürtü olarak kabul edilebilmektedir. Ama fobide, fert kendisi için korku oluşturmayan vaziyetlere karşı panik yapar ve yoğun bir tehlike varmış gibi derin bir hissiyata kapılır. Mesela kediye karşı fobisi olan bir birey, kedinin yavrusunu bile görse ciddi derecede etkilenir ve büyük bir korku yaşar.
Örnek fobilerden birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz. geniş yer korkusu, yükseklik korkusu, hayvan korkusu, başarısızlık korkusu, evlilik korkusu, gök gürültüsü korkusu. Bunlar gibi fobilere sahip bireyler, fobilerini gerçekleştiren madde ve hallerden uzak kaldıkları zaman korku oluşmasına neden olacak bir durum olmadığından dolayı kendilerini huzurlu ve güvende hissederler.
Fobiler şu şekilde meydana gelmektedir. Birey bir maddenin yol açmış olduğu negatif bir hali, o nesneyle alakası bulunmayan diğer bir madde veya hale taşır. Sözgelişi cinsel saldırıya maruz kalan bir çocuğun, daha sonrasında sokağa çıkma fobisine sahip olması. Burada çocuk eşeysel saldırı vakasında yaşamış olduğu korkuyu, sokağa aktarmış ve bu nedenden dolayı sokağa çıkmaya korkmaktadır. İçindeki vahamet ve endişeyi körüklemek adına sokağa çıkmamakta ve bu durum da sokak fobisinin oluşmasına neden olmaktadır.
Tekrar benzer biçimde karanlık bir mekandayken kötü bir vakayla karşılaşmış bir kişi içinde yer alan kaygıları mekanın karanlık bulunmasıyla bağdaştırır ve karanlık korkusu bir fobiye dönüşerek hayatını ciddi anlamda olumsuz etkiler. Karanlık olmayan mekanlarda korku hissiyatına kapılmaz. Karanlık bir mekanda bulunduğunda ise çok fazla bir vahamet reaksiyonu gösterir. Bundan dolayı bilinçaltı tekrar aynı vakayla karşılaşacağına inanmaktadır. Bu tarz kişiler ne zaman ışıktan yoksun karanlık bir ortamda yer alacak olursa karanlık fobisi baş gösterir ve ciddi bir korkunun yaşanmasına neden olur.
Fobiler genel anlamda üstüne gidilerek yenilebilmektedir. Sözgelişi kalabalık önünde konuşma fobisi olan bir birey, sıkça cemaat önünde konuşma yaparak bu korkusunu yenilebilir. Aynı şekilde yükseklik korkusu olan bir birey, zaman zaman korkusunun oluşmasına neden olacak yüksek yerlerde bulunarak bu korkusunu yenebilir. Ayrıca en çok gözlemlenen fobilerden birisi olan karanlık fobisi de kişinin sık sık karanlık ortamlarda yer almasıyla yenilebilecek bir fobidir.