Bowling Nedir Nasıl Oynanır?

Bowling, birçoğumuz tarafından Taş Devri adlı çizgi filmin başkahramanlarından olan Fred Çakmaktaş ve Barney Moloztaş ikilisinin oynaması ile bilinen bir oyundur. Bowling nedir konusu birçok eğlence merkezinin bünyesine bu oyun alanlarını eklemiş olmasından dolayı merak edildiği gibi oyunu ilgi çekici bulan kişi sayısı da her geçen gün arttığından Bowling nasıl oynanır hususu da merak edilmektedir.

Bowling, oyuna hususi olarak imal edilmiş olan bir top ve 10 adet lobut ile oynanan, oyun hattının nihayetinde yer alan ve dizilişi şahsına has ve standart olan lobutları bowling topu adı verilen top ile devirmeyi hedefleyen bir oyundur. Avrupa’dan ülkemize gelmiş olan bu oyun zaman içerisinde salon sporu haline gelmiş ve çok sayıda sporcu yetişmiştir. Günümüzde de salon sporları arasında en çok ilgi gören sporlardan birisi olan bowling nasıl oynanır diye merak ediyorsanız gelin bunu öğrenelim.

Açık bir dil ile anlatmak icap ederse, 10 lobut, PC takviyeli gereçlerle standart hale getirilmiş belirli bir halde dizilir. Oyuncu, oyun hattının başlangıcında, şahsına müsait ağırlıkta bir topu kendi özgül iradesi ile belirler ve hattın başında yer alan çizgiyi aşmayacak biçimde bowling topunu lobutlara doğru isabetli bir şekilde fırlatır. Ana Gaye, topun mümkün olan en fazla sayıda lobutu devirmesidir. Lobutlardan bir bölümü veya hiçbiri devrilmez ise oyunu oynayan kişi 2. bir atış yaparak tüm lobutları devirmeye çalışır. İkinci atışın peşinden, sıra öteki oyunculara geçer. Topun atılmış olduğu hattın 2 yanı da, hususi bir vaziyet yok ise açık durumdadır. Yani, atılan top doğru bir halde gitmezse, kenarlarda yer alan kanallardan oyun alanından etrafa zarar vermeyecek bir şekilde uzaklaşır.

Kişi veya takım halinde oynanabilen oyunun ana gayesi, en fazla sayıda lobutu devirerek azami puanı kazanmaktır. Her biri 2’şer denemeden meydana gelen totalde 10 frame, bir oyun için oyunu oynayan kişiye tanınmış atış haklarını delegasyon eder. Oyuncu, bir frame’de, ilk atışında strike gerçekleştiremez ise 2. atışını gerçekleştirerek o frame’i bitirir. Yalnız son frame’de, strike’tan sonrasında yine atış hakkı verilmektedir. Bu durumda skoru eşitlemeye yardımcı olan özel bir kuraldır.
Yazdıklarımız içerisinde oldukça fazla teknik terim yer aldığından dolayı birçok kişi makaleyi anlayamayabilir. Bu yüzden yazdıklarımızın açık yani anlaşılır olabilmesi adına belirttiğimiz hususlarda yer alan teknik terimlerin anlamlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Strike: Oyun alanının son kısmında yer alan bütün lobutların, frame’in ilk atışında devrilmesi olayına verilen isimdir. Bütün lobutlar devrildiğinden dolayı, frame’deki diğer atış yapılmaz. Simgesi X’tir. Bir gün bowling turnuvalarına katıldığınızda X simgesini görecek olursanız aklınıza strike gelmelidir.

Spare: Oyun alanının bitimindeki bütün lobutların, frame’deki 2. atış sonunda devrilmesidir. Simgesi /’dir. Bunu gerçekleştiren oyuncunun başarılı bir oyuncu olduğuna emin olabilirsiniz. Çünkü yeni bir sporcunun tüm lobutları 2. atışta tamamen devirmesi mümkün değildir.

Split: İlk lobutun devrilmiş olmasının yanında, aralardaki lobutların devrilerek hiçbir irtibatı kalmayan 2 veya daha çok lobutun ayakta kalması durumudur. Kısaca, 2 uç kısımda yer alan ve içinde yan yana olacak halde lobut olmayan 2 ayrı lobut, bu vaziyete misaldir. Not çizelgesinde ise, split olan gerçekleştirilen atışta devrilen lobut miktarının kare ya da dikdörtgen içerisinde gösterildiği yani temsil edildiği bilinmektedir.

Yukarda ifade edilen oyun kaideleri, bağlı olunan federasyonlara göre küçük çaplı farklılık gösterebilir. Mesela, 10 lobut ile oynama kuralı Vatanımızda geçerliyken, Dünya Bowling Federasyonu (WTBA), Uluslararası Bowling Federasyonu (FIQ) ve Avrupa Bowling Federasyonu (ETBF) tarafınca belirli kaideler çatısı altında oyun, 9 lobut ile de gerçekleştirilebilinir. Bu yüzden bowling tutkunları farklı kuralları olan yerlerde bowling oynadıkları zaman ciddi sıkıntılar çekmektedirler. Bowling uzmanları tüm dünya genelinde ortak kuralların olması adına mücadele etmeye devam ediyor.

Bowling oynanan sahanın yani topun yuvarlatıldığı bölgenin başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar olan uzunluğu 18,288 metredir. Vatanımızda bowling, “Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu” ve bağlı kurulları altında oynanmaktadır. Süper, 1, 2 ve 3. lig olmak suretiyle, totalde 4 lig olarak devletimizde oynanmaktadır. Kanada gibi ülkelerde en popüler oyunlardan birisi olan bu oyunun ülkemizde de yakın zaman içerisinde en popüler oyunlardan birisi olması bekleniyor.

Bowling ülkemizde özellikle 90’lı yıllarda hızlı bir çıkış yakalamıştır. Bu durumun temel sebebi ise birçok eğlence merkezinin bünyesine bowling alanlarını dahil etmiş olmasıdır. Eğlence merkezlerinde gördüğünüz bowling müsabakalarının neredeyse tamamı amatörcedir. Gerçek bowling turnuvalarında tüm sporcuların kendilerine has giysileri bulunmaktadır. Bu giysileri futbolcuların giymiş olduğu formalar gibi ele alabilirsiniz. Uzmanlar ilgili sporun özellikle stres ile mücadele eden kişilere yardımcı olduğunu belirtiyor. Sosyal bir aktiviteniz yok ise bowling oynamanızı tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here