Halk arasında yeni doğan koliği olarak bilinen infantil kolik, birçok bebekte gözlemlenen bir problemdir. Yeni doğan koliği akşam vakitlerinde başlayan bebek ağlamasının hiçbir şekilde durdurulamadan sabaha kadar devam etmesi durumudur. Ağlamak eylemi her ne kadar bebekler ile özdeşleşmiş bir durum olsa da yeni doğan koliği nedeniyle ortaya çıkan ağlamalar aşırı derecede uzun sürdüğünden dolayı ebeveynleri bu durum korkutmaktadır. Gaz sancısı olarak da halk arasında anılan ağlama koliği bebeğin karnının tok, altının kuru olmasına rağmen gerçekleşen bir ağlamadır. Ağlama koliği bebeğin ciddi anlamda huzursuz olmasına neden olduğu gibi ev içerisinde yaşayan kişilerin de rahatsız olmasına neden olan bir durumdur.
Bir bebeğin ağladığı gözlemlendiğinde hemen kolik tanısı koymak yanlış bir tutum olacaktır. Çünkü bütün bebekler sizlerin de bildiğiniz gibi zaman zaman ağlar ve bu bebeklerin doğasında yer alan, acıktığını yahut herhangi bir sebepten ötürü huzursuz bir yapıda olduğunu annesine belirtmek adına kullandığı bir yöntemdir. Lakin şayet bebeğinizin ağlaması 2 ila 3 saat civarında hiç durmaksızın sürüyorsa ve bu ağlama atakları çoğu zaman akşam vakitlerinde meydana gelmeye başlıyorsa ve akşam geç saatlere kadar devam ediyorsa bu durum yeni doğan koliğinin habercisi olabilir. Koliğin bir diğer emaresi ise bebeğin huzursuz bir halde ayaklarını karnına doğru toplayarak ağlaması ve bağırsaklarında yer alıp sıkışan gazı çıkarmak adına mücadele etmesidir. Bu durum her bebekte gözlemlenen bir durum olsa da bebeğiniz dört aylık olduktan sonra yaşanılan bu sıkıntıların ortadan kalkacağını belirtmek isteriz.
Bebeklerde gözlemlenen yeni doğan koliğinin herhangi bir sebebi mevcut değildir. Bundan dolayı kolik bebeğin doğması ile başlamaktadır. Ana rahminde hemen hemen ambiyans ile dahi teması olmayan bebeğin ana sütünü içmesi bedeninde gaz ağrısını oluşturan en mühim etkendir. Bununla beraber sırf soluk almış olduğu için dahi yani havada ki oksijen bile bebeğinizin bedeninde gaz oluşmasına neden olabilmektedir. Yavrunuzun yeni doğan koliği olmasının sebebi bebeğinizi dengeli bir şekilde beslememeniz, bebeğin bağırsaklarında biriken gazı almamanız veya bebeğinize şefkat göstermemenizden kaynaklanan bir durum değildir. Bu yüzden problemi mutlak suretle kendinizde aramak yerine alanında uzman bir kişiden destek alın. Yalnız bebeğiniz ağlama nöbeti geçirmeye başladığında bebeğinize narin dokunuşlarla karın masajı yapın, serin bir banyo yaptırın, bebeğinizi kucağınıza alıp sakinleştirici yönde etkisinin olduğunu inandığınız sözleri söyleyin. Bunları yapmanız durumunda bebeğinizde meydana gelen rahatlamaya tanık olacağınıza emin olabilirsiniz. Bebeğe gösterilen şefkat ciddi manada bebeklerin rahatlamasını ve ağlamalarının kısa süre içerisinde durmasını sağlamaktadır.
Mütehassıslar yeni doğan koliği ağlamalarının herhangi bir metotla ortadan kalkmayacağını belirtmektedir. Bununla birlikte son senelerde yapılan incelemeler prebiyotik damlaların yeni doğan koliği nedeniyle meydana gelen ağlamalara birer derman olduğunu ortaya koymuştur. İlmi bir araştırmaya göre beş yüzden çok bebekte ilgili damlalar tecrübe edinilmiş ve kolik ağlamalarının en az hale getirildiği ayrıca kimilerinde tamamen ortadan kaldırıldığı görülmüştür. Prebiyotik damlalar yardımıyla kolik yani gaz sancısı, kabızlık ve reflü benzer biçimde bebekleri bir hayli hasta eden hazım sorunlarının ortadan kaldırıldığı gözlemlenmiştir. Amma velakin bu damlalar kolik ağlamalarının iyileşmesini tamamıyla sağlamaz bu yüzden yeni doğan koliği ile mücadele ediyorsanız kesinlikle çocuk hekimine başvurmalısınız. Çocuk doktorunun sizlere söylemiş olduğu şeylere dikkat edecek olursanız yeni doğan koliği kaynaklı bebek ağlamaları kısa süre içerisinde son bulacaktır. Kolik kaynaklı ağlamalar bebeğin sağlığının ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olduğu için kesinlikle problemi ortadan kaldırmak adına uzman bir kişiden destek alınmalıdır.