Sigara dumanı tüm canlıların vücuduna zararlıdır ve sigara içmenin herhangi bir güvenli yolu bulunmamaktadır. Genel olarak sigaranın insan sağlığına zararları bilindiği için bazı kişiler sigara içmek yerine puro ya da nargile gibi ürünlere yönelse de sigaranın zararları aslında tütün dumanının zararları olarak ele alınmalıdır. Yani içerisinde tütün yer aldığından dolayı puro ve nargile gibi ürünler de insan sağlığına zararlıdır.
Sigaranın içerisinde yaklaşık olarak 600 tane madde vardır. Sigara yakıldığı zaman ise bu madde sayısı kimyasal tepkimelerden dolayı 7000 gibi değerlere ulaşmaktadır. Bu kimyasal maddelerin neredeyse tamamı zehirli olup 70’e yakını kanser yapıcı özellik taşıyor. Bu maddeler ayrıca puro ve nargile içerisinde de var. Hatta nargile ve puro içerisinde yer alan maddeler sigaraya göre daha fazla kanser yapma özelliği taşıyor. Yapılan araştırmalara göre sigara içen kişilerdeki ölüm oranı içmeyenlere göre 3 kat daha fazladır. Bu yüzden sigara tüketimi nedeniyle meydana gelen ölümler önlenebilir ölümler sınıfında değerlendirilir.
Sigaranın merkezi sinir sitemine zararları
Tütün ürünlerinin içerisinde yer alan nikotin kişinin ruh halinin değişmesine neden olan bir maddedir. Nikotin beyne sadece birkaç saniye içerisinde ulaşabilmektedir. Uyarıcı nitelik taşıyan bu madde kişinin kendisini daha enerjik hissetmesini sağlar. Alışkanlık oluşturan nikotin etkisi azaldığı zaman kişinin kendisini normale oranla daha fazla yorgun hissetmesine neden olur.
Sigara merkezi sinir sistemine zarar vererek kişinin tat alma duyusunun körelmesine, gözlerde katarakt adı verilen sorunun oluşmasına ve koku alma duyusunda yetersizliklerin olmasına neden olur. Vücutta nikotinin etkilerini azaltmak için üretilen kortikosteron adında bir hormon vardır ve bu hormon stres hormonudur. Bu yüzden stres halinde kişi daha fazla sigara içme ihtiyacı duyar. Sigara içerisindeki bu maddeler nedeniyle bağımlılık yapar ve bırakılması zordur. Vücut bu maddelere alıştığı için sigara içilmediği zaman baş ağrısı ve stres gibi durumlar ortaya çıkar. Bu da sigaranın merkezi sinir sistemine olan zararlarını net bir şekilde göstermektedir.
Sigaranın solunum sistemine zararları
Sigara dumanı ciğerlere çekilir ve sigaranın içerisinde olan kimyasal maddeler ciğerlere zarar verir. Ciğerler ilk etapta sigaradaki zararlı kimyasalları süzme özelliğine sahiptir ancak sürekli olarak sigara içildiği zaman akciğerler bu özelliğini kaybeder. Kişi bu durumda akciğerlerde toksin birikimi olduğu için öksürmeye başlar ancak öksürmek toksinleri akciğerlerden uzaklaştırmak için yeterli değildir. Ciğerlerde biriken toksinler solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Ayrıca daha farklı hastalıkların da meydana gelmesine neden olabilir.
Öksürük, hırıltı, astım ve bronşit gibi hastalıklar sigara nedeniyle daha kolay bir şekilde oluşur. Ayrıca sigaranın solunum sistemine zararları arasında akciğer kanseri de yer almaktadır. Her yıl binlerce insan sigara tüketiminden dolayı ölümcül bir hastalık olarak tanımlanan akciğer kanserine yakalanıyor.
Sigaranın dolaşım sistemine zararları
Sigara içerisinde yer alan nikotin kan şekeri değerlerinin yükselmesine neden olur. Bu da kişinin kendisini yorgun hissetmesine neden olmaktadır. Nikotin kan damarlarının daralmasına hatta tıkanmasına neden olmaktadır. Bu da kan akışını kısıtlayıcı bir etkinin oluşmasına, organlara yeterli oranda kanın gönderilememesine neden olur. İyi kolesterol değerlerinin düşmesine neden olan sigara, kan bacıncını yükselterek kötü kolesterol değerlerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Sigara kanda pıhtı oluşmasına enden olur. Oluşan bu pıhtı beyne gidecek olursa beyin kanaması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca sigaranın kan kanserini de tetiklediği biliniyor. Koroner kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olan bu kötü alışkanlık ayrıca damar sistemini olumsuz etkilendiğinden dolayı kalp krizlerine de neden olabiliyor.
Sigaranın cilt saç ve tırnaklara zararları
Tütün dumanının içerisindeki maddeler cilt yapısının değişmesine neden olur. Ciltte renk değişikliklerinin yaşanmasına neden olan sigara ciltte kırışıkların olmasına yani kişinin erken yaşta yaşlanmasına neden olur. Tırnaklarda sarı lekelerin oluşmasına neden olan sigara dişlerde lekelenmelerin oluşmasına ve saçların güçsüzleşmesine neden olmaktadır. Özellikle sigara içen kişiler ne kadar yıkarlarsa yıkasınlar saçlarında sürekli olarak sigara kokusu yer alır. Bu durum da çevrenizde yer alıp sigara içmeyen kişilerin rahatsız olmasına neden olur.
Sigaranın sindirim sistemine zararları
Sigara içen kişilerde sıklıkla oral problemler ortaya çıkar. Diş etlerinin iltihaplanmasına neden olabilir. Ağız kokusuna neden olduğu gibi dişlerin çürümesine ve diş kaybına neden olabilir. Ağız, gırtlak ve yemek borusu kanseri gibi kanser türlerini de tetikleyen sigara, böbrek ve pankreas kanserlerine de neden olabiliyor. Sigara kişinin iştahının azalmasına neden olur. İştah azaldığı zaman vücudun ihtiyacı olan besinler yeterli oranda alınamaz. Ayrıca sigara sıklıkla mide bulantısının yaşanmasına da neden olur.
Sigaranın üreme sistemine zararları
Kan akışının kısıtlanmasına neden olan sigara erkeklerde ereksiyon probleminin yaşanmasına neden olur. Sigara içen erkek ve kadınlarda orgazm olma problemleri yaşanır. Kadınlarda erken yaşlarda menopoza neden olur. Kadınlarda serviks kanserinin ortaya çıkmasında etkilidir. Hamile olan bayanlarda düşük riskini arttıran sigara ayrıca gebe kalmayı da güçleştirmektedir.
Hamilelik döneminde sigara için kadınların bebeklerinde düşük ağırlık, yetersiz gelişim gibi sıkıntılar görülebilir. Hatta bebek ölümlerinin yaşanma ihtimali de vardır. Hamilelik döneminde sigara dumanına maruz kalan bebeklerde astık ataklarının ve kulak enfeksiyonlarının görülme ihtimali diğer bebeklere oranla daha yüksektir. Görüldüğü gibi sigaranın insan sağlığına zararları hafife alınmayacak kadar fazladır. Eğer sigara içiyorsanız sağlıklı yaşamak için sigarayı bırakın.