Papatya Çeşitleri Özellikleri

38
Papatya çeşitleri özellikleri

Papatyalar; sarı ve beyaz renkli çiçekler olan bilinen ve en çok sevilen çiçeklerden birisidir. Papatya çeşitleri dünyanın her yerinde büyük ilgi görür. Papatya özellikleri sayesinde sadece duyguları ifade etmek adına kullanılmayıp ilaç sektöründe de yerini almış bir bitkidir. Yani papatya faydaları sayesinde birçok kişi şifa bulmaktadır.

Özellikle filmlerde papatya falı bakılması bu çiçeklerin sevilen bir çiçek haline gelmesini sağlamıştır. Her birimiz papatya gördüğümüzde, bu narin çiçekleri dalından koparıp seviyor sevmiyor diyerek yapraklarını yolmaya başlarız. Doğanın rengarenk olmasını sağlayan bu çiçekler hakkında bildiklerimiz sadece bakılan papatya fallarından ibaret olmamalı. İnsan sağlığı açısından öylesine fazla faydaları olan bu bitki kesinlikle daha yakından tanınmayı hak etmektedir.

Papatya çeşitleri çok sayıda olsa da genel görüntüsü ile bu çiçekler birbirlerine benzemektedir. Genelde bahar geldiğinde kırları süsleyen papatyalar, neredeyse dünyanın her yerinde kendiliğinden yetişir. Narin bitkiler arasında yer alsa da dünya geneline yayılma özelliği gösterebilmiştir.

Papatyaları incelediğimizde bu güzel çiçeklerin mayıs ve ağustos ayları arasında yetiştiğini görmekteyiz. Güzel kokusuyla insanları mest eden papatyalar, tarlalarda bahçelerde hatta yol kenarlarında yetişebilir. Biz her ne kadar bu bitkinin güzellikleriyle ilgileniyor olsak da papatyanın faydaları hafife alınmayacak kadar çoktur. Bu bitkilerin şifa verici özelliklerinden yararlanmak için seviyor sevmiyor diyerek yapraklarını koparmak yerine sağlığımız için değerlendirmemiz daha doğru olacaktır.

Papatya nedir?

Özellikle sarı ve beyaz renkleriyle adından söz ettiren papatyalar, papatyagiller familyasında yer alan bir bitki türüdür. Papatya çeşitleri olan bir çiçektir. Bellis ve maticaria en çok bilinen papatya çeşitleri arasında yer alır. Papatyalar yapısal olarak incelendiğinde bu bitki türünün tanen ve glikozit açısından zengin olduğu görülmektedir. Bu özellikleri sayesinde de şifa kaynağı olarak sıklıkla tüketilir.

Papatyanın özellikleri

Papatyanın özellikleri
Papatyanın özellikleri

Ülkemizin neredeyse her yerinde görülen papatyaların kendilerine has çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Bu çiçekten daha fazla ve etkin bir şekilde yararlanmak için papatyanın özellikleri bilinmelidir.

  • Papatyanın kökenleri ülkemize dayanır. Yani bu çiçeği anavatanı Türkiye’dir.
  • Papatyalar mayıs ve ağustos ayları arasında çiçeklenir.
  • Maksimum 30 santimetre boyuna ulaşabilirler.
  • Çiçeği sahip olduğu yapraklar aşısı derecede narindir ve sapları bulunmamaktadır.
  • Birçok çiçek türünde olduğu gibi çiçeğin orta kısmında sarı renkte yuvarlak bir yapı yer alır.
  • Bir papatya yaklaşık olarak 20 tane çiçek yaprağına sahiptir.

Maddeler halinde belirtmiş olduğumuz papatyanın özellikleri daha da detaylandırılabilir ve bu özellikler neredeyse her papatya türünden ortaktır. Birçoğunuz papatyaların sadece sarı ve beyaz renklerden ibaret olduğunu düşünse de farklı türlerde papatyalar vardır ve papatya çeşitleri şu şekildedir.

Papatya çeşitleri

Papatya çeşitleri
Papatya çeşitleri

Bitki bilimciler yaptıkları sınıflandırma sonucunda 3 farklı türde papatyanın olduğunu belirlemiştir. Bu papatya çeşitleri alman papatyası, kır papatyası ve biçmedir.

Kır papatyası: bu papatyalar yabani bir şekilde kırlarda yetişir. Diğer papatya çeşitlerine göre çiçekleri daha küçük yapıdadır. Halk arasında en çok bilinen papatya çeşididir. Çiçek açtıkları zaman demet şeklinde olmaları kırların adeta gelinlik giymiş gibi beyaza bürünmesini sağlar. Kır papatyalarına Anadolu’da çayır papatyaları da denilmektedir.

Biçme: bu papatya türü genel olarak kır papatyalarına benzer. Kır papatyalarından en büyük farklı çiçek boyutudur. Yetişme alanına göre boyutları kır papatyalarına göre daha büyüktür.

Alman papatyası: bitki bilimi dünyasında matricaria recutita ismiyle anılmaktadır. Ayrıca bu papatya türüne gerbera denildiği de bilinmektedir. Bu papatya çeşidinin de çiçekleri kır papatyalarına göre daha büyüktür.

Papatya çeşitleri denildiği zaman çok sayıda çeşitten bahsedilebilir. Örneğin sarı ve beyaz papatyalar, büyük papatyalar ve çayır papatyaları da papatya çeşitlerindendir ancak yukarıda belirttiğimiz türlerin alt gruplarında yer alırlar.

Papatyalar genel olarak çay formunda tüketilirler. Bu yüzden papatyanın faydaları konusuna değinirken aslında papatya çayının faydalarını ele almış olacağız.

Papatya çayının faydaları

Papatya çayının faydaları
Papatya çayının faydaları
  • Papatya çayının ağrı kesici etkisi vardır. Özellikle sindirim sistemi ve boşaltım sistemi hastalıkları nedeniyle oluşan ağrıların tedavisinde kullanılır.
  • İştah açıcı özelliği olan papatyalar yeme bozukluğu yaşayan kişilere tavsiye edilir.
  • Birçok cilt maskesinde kullanılır. Sahip olduğu maddelerin etkisiyle sivilce probleminin ortadan kalkmasını sağlar.
  • İdrarın daha kolay yapılmasını sağlar. Bu etkisinden dolayı ödem geçirici etkisi de vardır.
  • Çok eski zamanlardan beri enfeksiyonların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.
  • Mideyi rahatlatıcı etkisi olan papatya çayının mide yanmasını geçirici etkisi bulunmaktadır.
  • Gaz ağrıları olan kişilerin gaz çıkarmasını kolaylaştırır.
  • Papatya çayının rahatlatıcı etkisi vardır. Aşırı gerginliğe bağlı olarak psikolojik sorun yaşayan kişilerin ruh hallerini sakinleştirir.
  • Adet kanamalarını düzenli hale getirir.
  • Papatya çayı saçların parlamasını sağlar ve saç rengini açmakta kullanılır. Papatya suyu ile saç rengi açma makalesini inceleyerek bu uygulamanın nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
  • Papatya çayının mikropları öldürücü etkisi vardır. Bu etkisinden dolayı mide, bağırsak ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılır.

Papatya çayının zararları

Papatya çayının zararları
Papatya çayının zararları

Papatya çayı faydaları ile bilinse de her şeyde olduğu gibi fazla tüketilmesi ya da bilinçsiz tüketilmesi durumunda zararları gözlemlenebilir. Papatya çayının zararları da şu şekildedir.

Fazla tüketilmesi durumunda mide bulantısının yaşanmasına neden olur. Hamilelik döneminde bebeğin genel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden kesinlikle hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Fazla tüketilmesi halinde zehirlenme durumu oluşabilir. İnsan psikolojisini sakinleştirici etkisi olduğu için kişinin uykusunun gelmesine neden olur. Eğer riskli işler yapılmadan önce tüketilirse dikkatin dağılmasına neden olarak ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here