Sinir Dokusu Nedir Özellikleri Nelerdir?

Sinir dokusu canlıların bünyesinde yer alan en karmaşık dokulardan birisidir. Sinir dokusu nedir ve sinir dokusunun özellikleri nelerdir diye merak ediyorsanız. Sinir dokusu çeşitleri hakkında verdiğimiz bilgiler işinize yaracaktır.

Sinir Dokusu Nedir?

Sinir dokusu, sinir siteminin en temel dokusudur. Bu sinir dokuları sayesinde vücutta meydana gelen olaylar ayarlanır ve aynı şekilde kontrol edilir. Vücuda gelen uyarılara impuls denilmektedir. Bu impulsları ileten sinir hücrelerine nöron adı verilir ve sinir uyarılarının yayılmasına yardım eden ve nöronlar aracılığıyla besin taşıyan nöroglialardan meydana gelmektedir. Vücuda gelen iletilerin değerlendirilmesi, kasların hareket ettirilmesi gibi daha birçok eylem sinir doku sayesinde gerçekleştirilir ve bu yüzden hayati önem taşıdıkları söylenebilir.

Sinir dokusu özellikleri

Tüm nöronlar ele alınacak olursa her birinin gövde kısmının ve gövdeden çıkmakta olan uzantılarının olduğu görülür. Gövdenin orta kısmında hücre çekirdeği yer alır. Çekirdeğin çevresinde ise hücre sitoplazması adı verilen yapı bulunur. Sitoplazmadan başlayıp dış kısma doğru uzanan çıkıntılara bilim dünyasında akson ve dendrit denilmektedir. İlgili kısımda yer alan aksonlar ve dentritler yapısal olarak kıyaslanacak olursa aksonların dentritlere göre daha uzun oldukları görülür.

Kimi nöronlarda aksonların çevre kısmında miyelin adı verilen bir kılıf varken kimisinde bu kılıf bulunmamaktadır. Beyin ve omurilik kısımlarında yer alan nöronların sahip olduğu aksonların tamamı miyelin kılıflıdır. Bu miyelin kılıfın en önemli avantajı, gelen uyarıların akson boyunca rahat bir şekilde ilerlemesini sağlamaktır.

Uyarıların tamamı ilk etapta gövde adı verilen kısma gelir. İlgili kısma gelen uyarılar aksonlar aracılığıyla sinir hücresinde yer alan dentritlere ulaştırılır. Nöronlar sahip oldukları uzantılarla bez ve kas hücrelerine bağlanmaktadır. Nöronların temas noktalarına sinaps adı verilir. Uyarılar bu sinaps adı verilen kısımdan geçer ve ilgili organlara ulaşarak gerekli eylemler gerçekleştirilir. Bu özellik ele alınacak olursa sinir hücrelerinin vücut içerisinde nizami bir dengenin oluşmasını sağladığını söyleyebiliriz. Sinir dokusunun en önemli özelliği nedir diyecek olursanız bu dokuların yenilenemez olduklarını söyleyebiliriz. Eğer sinir dokusunda bir tahribat meydana gelirse tahribat olan kısmı bağ dokusu doldurur ve yaşamsal eylemler gerçekleştirilmeye devam eder.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here