Kağıt Üretimi Nasıl Yapılır?

Ağaçtan kağıt yapımı teknolojinin ilerlemiş olduğunun en büyük göstergesidir. Kağıt üretimi nasıl yapılır konusu özellikle bir ağacın bir kağıda nasıl dönüştüğünün merak edilmesinden dolayı gün yüzüne çıkmıştır. Kırtasiyecilik alanının en önemli ürünlerinden birisi olan kağıtlar neredeyse her alanda karşımıza çıkmaktadır. Günlük kullandığımız defterlerden tutun tuvalet kağıdına kadar geniş bir yelpazede kullanılan kağıtlar nasıl üretilir gelin öğrenelim.

Kağıt üretiminin gereksinim haline gelmesinin en büyük nedenleri arasında yazının icadı yer almaktadır. Yazı icat edildikten sonra insanların yazmaya olan gereksinimleri arttığından dolayı dolaylı yoldan kağıdın icadı için adım atılmıştır. Geçmiş zamanlar ele alındığında insanların ilk etapta yazıları taşlar üzerine yazdıkları, ilerleyen yıllarda ağaç yapraklarını ve hayvan derilerini kullandıkları göze çarpmaktadır. Ağaç kabuklarını, tuğlaları, tahta parçalarını ve hayvan derilerini yazı yazmak için kullanan eski medeniyetler zaman içerisinde kağıdı keşfetmiş ve ağaçlardan kağıt yaparak yazılarını bu kağıtlar üzerinde kaleme almıştır.

Yapılan incelemeler sonucunda ilk kağıt örneklerinin milattan önce 2000’li yıllarda yer aldığı tespit edilmiştir. Bu kağıtları yapmak için Nil Nehri kıyısında yer alan ağaçların kullanıldığı ve üretilen bu kağıtlara papirüs adı verildiği bilinmektedir. Papirüs biraz kaba olduğundan dolayı zaman içerisinde yeni geliştirmeler yapılarak ve bitki lifleri dikkate alınarak günümüzdeki kağıda yakın kağıtlar milattan sonra 100’lü yıllarda yapılmıştır. Günümüz kağıdına en yakın olan kağıdın Çinliler tarafından yapıldığı biliniyor. Bu yapılan kağıt milletler arasındaki etkileşim sayesinde 1100’lü yıllara Avrupa’ya kadar ulaştı. Avrupa’da özellikle İspanya halkı kağıda büyük önem verdi. Zaman içerisinde çok sayıda kağıda sahip olmak gerekmesinden dolayı 1798 senesinde ilk kağıt fabrikası kuruldu ve günümüz kalitesindeki kağıtlar üretilmeye başlandı. Zaman içerisinde makineleşmedeki teknoloji hızlandıkça ülkelerin kağıt üretim potansiyelleri de ciddi anlamda artmıştır.
Ülkemiz topraklarına teknoloji çok geç uğradığından dolayı uzun yıllar boyunda kağıdı hep yurtdışından aldık. Zaman içerisinde bizim ülkemiz de teknolojik açıdan büyük gelişme gösterdiğinden dolayı özellikle cumhuriyetin ilanından sonra çeşitli kağıt fabrikaları kurularak kağıt üretimine başlanmıştır. Günümüzde kağıt ürerimi birçok ülkenin en ciddi ekonomik gelirleri arasında yer alıyor. Dünyanın en iyi kağıtlarını Çin ve Amerika ürettiğinden dolayı kaliteli kağıda gereksinim duyan birçok ülke bu ülkelerden kağıt alımı yapmaktadır.

Kağıt üretiminde ağaçlar kullanıldığı gibi bazı tahılların saplarının da kullandığı bilinmektedir. Derin bir geçmişi ve serüveni olan kağıdın nasıl üretildiğini öğrenme vaktinin geldiğini düşünüyoruz. Gelin kağıt nasıl üretilir öğrenelim.

Ağaçtan kağıt nasıl yapılır

Kağıt üretimi için öncelikle kağıt hamurunun hazırlanması gerekmektedir. Kağıt hamurunu yapmak için öncelikle kağıt üretimine elverişli olan ağaçlar kesilir. Kesilen bu ağaçların kabukları soyulur. Soyma işleminden hemen sonra elde edilen kütükler küçük parçalar haline getirilir. Doygunluğun ve hamurun elde edilmesi adına ufalanan ağaç parçaları içerisine su ilave edilir. Suyun ilave edilmesindeki en büyük neden toz haline gelen zerrecikler içerisinde yer alan istenmeyen maddeleri uzaklaştırmaktadır. İstenmeyen maddeleri uzaklaştırmak için su kullanımı devam etse de kaliteli kağıt elde etmek isteyen birçok firma su yerine çeşitli kimyasallar kullanarak istenmeyen daha fazla maddeyi hamurdan uzaklaştırmaktadır. Hamurun mukavemetini sağlamak adına kağıt hamuru içerisine hamur üretim işlemi sırasında çeşitli reçineler de ilave edilmektedir.

Kağıt hamuru yapıldığında hamur içerisinde yer alan bitki lifleri aşırı derecede serttir ve bu durum kağıdın şekillendirmesini ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Bu kötü etkinin ortadan kaldırılması adına kağıt hamuru ezilir ve liflerin yüzey alanlarının genişlemesi sağlanarak kağıt hamuruna esneklik kazandırılır. Kağıt üretiminin en önemli aşaması kağıt hamurunun dövüldüğü aşamadır.

Kağıt hamuru çeşitli makineler aracılığı ile dövüldükten sonra inceltme işlemini yapmak adına özel olarak tasarlanmış olan merdanelerden geçirilerek inceltilir. İnceltme işlemi için kademeli merdanelerin kullanıldığı ve son merdanede istenilen kağıt kalınlığına ulaşıldığı biliniyor.

Kağıt hamurunu incelttikten sonra kağıt içerisinde yer alan nemin alınması gerekmektedir. Bu nem alınmayacak olursa elde edilen kağıtlar birbirine yapışacaktır. Kağıtlar üzerinde yer alan nemi ortamdan uzaklaştırmak adına buharlaştırma yönteminden yararlanılır. İnceltilmiş olan kağıtları ısı verilerek bünyesinde barındırmış oldukları nem uzaklaştırılır ve kağıtlar kuru hale gelir. Tüm bu işlemler sonrasında sevkiyatı kolaylaştırmak adına üretilen tüm kağıtlar bir ruloya sarılır ve paketlenir. Artık tüm işlemlerden geçmiş olan bu kağıtlar kullanıma hazırdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here