Kabız Yapan Yiyecekler

Kabızlığa sebep olan yiyecekler kabızlık yakınmalarının artmasına neden olduğu için kabızlık sorunu olan kişiler bu yiyecekleri tüketme konusunda bilinçli olmalıdır. Kabız yapan yiyecekler aşırı derecede fazla tüketilecek olursa kabızlık problemi kendisini daha fazla gösterir ve bu durum da kişinin acı duymasına neden olur. Bir kişi bir hafta içerisinde üç defadan daha az tuvalete çıkıyorsa ve dışkısı aşırı derecede sert halde geliyorsa bu durum kabızlık olarak nitelendirilebilir. Kabızlık problemine neden olan çok sayıda faktör olsa da kabızlık sorunun ortaya çıkmasına özellikle besin zincirimizde yer alan besinler aşırı derece etki etmektedir. Bu yüzden kabızlık sıkıntısı olan kişiler tüketmiş oldukları besinlere dikkat etmelidir.

Vücuda yeterli oranda su alınmaması, sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar ve dengesiz beslenme kabızlığın oluşmasında etkilidir. Bu tarz sorunları olan kişiler kabız yapan yiyecekler listesinde yer alan besinleri tüketmek yerine lif oranı yüksek olan besinleri tüketmelidir. Ayrıca bu problem su alımının az olmasından dolayı ortaya çıktığı için su tüketimini de arttırın. İnsanlar kabızlık problemini utanç verici olarak gördüğünden dolayı doktora gitme konusunda çekinceler yaşamaktadır. Kabızlık ciddi bir sorun olup tedavi edilmemesi durumunda basur gibi çeşitli sorunların da ortaya çıkmasına neden olduğundan dolayı kesinlikle tedavi edilmelidir.

Kabızlığa Sebep Olan Yiyecekler

Bazı besin türleri içerisinde barındırmış oldukları maddelerden dolayı kabızlık sorununun ortaya çıkmasına neden olurlar. Bu tarz yiyeceklerin neler olduğunu bilmiyorsanız sizlere sıklıkla tükettiğimiz ancak kabızlığa neden olmasıyla bilinen yiyecekler hakkında bilgi vereceğiz. Gelin hep birlikte kabız yapan yiyecekler nelermiş öğrenelim. Mesela muz sevilerek tüketiliyor olsa da kabız yapan yiyecekler arasında yer alır.

Beyaz ekmek: Günümüzde fırınlarda üretilip satışa sunulan beyaz ekmekler işlenmiş buğdaydan üretilmektedir. İşlenmiş buğday lif oranını kaybettiğinden dolayı çok tüketilmesi durumunda kabızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Bu yüzden son zamanlarda kabızlıktan yana yakınmalarınız varsa bir süre beyaz ekmekten uzak durun. Ayrıca işlenmiş olan diğer tahılların da lif oranı yetersiz olduğu için işlenmiş tüm tahıllardan uzak durmanız mantıklı olacaktır.

Çikolata: Sevilerek tükettiğimiz bir besin türü olsa da çikolata lif oranı düşük olduğundan ve içerisinde yüksek oranda şeker bulundurduğundan dolayı kabızlık problemine neden olur. Ayrıca çikolata işlenmiş bir ürün olduğu için de içerisinde yer alan çeşitli maddelerden dolayı kabızlık sorununun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Yağlı süt ürünleri: peynir ve dondurma gibi içerisinde yüksek oranda yağ bulunan süt ürünleri kabızlığa neden olur. Ayrıca bu tarz süt ürünlerinin içerisine şeker de ilave edilirse kabızlık sorunu daha fazla tetiklenir. Kabızlık probleminiz varsa bu sorunun ortaya çıktığı dönemlerde yağ ve şeker oranı yüksek olan süt ürünlerinden uzak durmaya çalışın.

İşlenmiş yiyecekler: Hazır olarak satışı yapılan gıdaların büyük bölümü işlenmiş yiyecekler sınıfında yer alır. Patates cipsi, hamburger, konserveler ve pizza sindirimi kolaylaştıran maddeleri içerisinde barındırmaz. Bu besinler içerisinde yer alan liflerden arındırılır. Bu durum da ilgili besinler aşırı tüketildiği zaman kabızlık sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Günümüzde kabızlık vakalarının büyük bölümü işlenmiş gıdalardan dolayı ortaya çıkar. Bu yüzden kabızlık sorunu olan kişilerin kesinlikle işlenmiş gıdalardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz.

Kafein: Bu madde vücut içerisinde yer alan suyu alarak vücudun susuz kalmasına neden olmaktadır. Kola, kahve ve çay içerisinde kafein yüksek oranda yer alır. Bu yüzden kabızlık sıkıntınız varsa ilgili dönemlerde çay, kahve ve kola gibi içecekleri tüketmemeye çalışın. Vücudunuzun susuz kalması kabızlık yakınmalarının artmasına neden olacaktır.

Kabız yapan yiyecekler dışında bazı kullanılan ilaçların da kabızlık sorununa neden olduğu biliniyor. Yakın zaman içerisinde çeşitli hastalıklardan kurtulmak adına ilaç tedavisine başladıysanız ve ilaç kullanımından sonra kabızlık problemi ortaya çıktıysa durumu doktorunuza bildirin. İlaçların yan etkileri arasında kabızlık varsa doktorunuz reçete etmiş olduğu ilacı değiştirerek kabızlığın ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here