Baharın habercisi olan ebabiller, özellikle sesleri ile insanları büyüleyen canlı türlerinden birisidir. Diğer kuşlara göre ebabil kuşu özellikleri farklıdır ve haklarında çeşitli efsaneler vardır. Sizler bu kuşları merak ediyorsanız ebabil kuşu nedir konusunda sizlere detaylı bilgi sunacağız. Ebabil kuşlarını diğer kuş türlerinden ayıran en önemli özellikleri ömürlerinin %90’lık kısmını uçarak yani havada geçirmeleridir. Sadece yemek yemek ve üremek adına yere inen ebabil kuşları kuş bilimcilerinin en çok araştırdığı kuşlar arasında yer almaktadır.
Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır ve bu kuşun türlerinden 4 tanesi ülkemizde yaşamaktadır. Koyu kahverengi, boz, küçük ve ak karınlı ebabiller ülkemizde yaşam süren ebabil kuşu türleridir. Sağangiller familyasından olan bu kuşlar ömürlerinin büyük kısmını uçarak geçirdikleri için ilgi odağı haline gelse de Kabe’yi korumak için katıldıkları savaşlar nedeniyle de merak edilmektedirler. Ebabil kuşları göçmen kuşlardandır. Kış mevsiminde ülkemiz soğuk olduğu için Afrika kıtasında kış mevsimini geçirirler ve yaz mevsimi yaklaştığında ülkemize geri gelirler. Son bahar mevsiminde aynı şekilde Afrika kıtasına büyük bir göç hareketi başlatarak uçup giderler.
Ebabil kuşunun özellikleri
Ebabil kuşları kırlangıçlara benzeyen bir kuş türüdür. Bumerangı andıran yapısının olmasından dolayı zaman zaman kırlangıçlar ile karıştırılsalar da onları kırlangıçlardan ayıran en önemli özellikleri aha büyük olmalarıdır. Kahverenginde olan ebabil kuşları genelde aşırı yüksekten uçtuklarından dolayı pek görülmeyen kuş türlerinden birisidir. Sadece acıktıkları zaman yeri indikleri bilinir. Eğer bir ebabil kuşunu yerde görecek olursanız kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Atalarımız ebabil kuşunu yerde gören kişilerin tüm seneleri güzel geçecek gibi söylemler de bulunmuşlardır. Bunun temel sebebi bu kuşların gözlemlenmesinin bir hayli zor olmasıdır.
Ortalama ömürleri 27 yıl olan ebabil kuşları genelde yuvalarını insanlardan uzak yerlere yaparlar. Şehir içlerini yaşama alanı olarak seçen ebabil kuşlarının ise yuvalarını çatı köşelerine yatıkları bilinmektedir. Korkak olmalarından dolayı genellikle yere geceleyin inerler. Gece geç vakitlerde etrafta kimsenin olmaması bunun temel gerekçesidir. Ebabil kuşları o kadar korkaktır ki uyumak için dahi yere inmezler. Bu kuşların gökyüzünde süzülerek uydukları yapılan araştırmalar sonucunda keşfedilmiştir.
Ebabil kuşları ömürlerinin büyük bölümünü uçarak geçirdiklerinden yavruları ile uzun süre ilgilenmezler. Yavru kuşlar uçacak boyuta geldiklerinde anaç kuşlar yuvayı terk eder ve yavru kuşları kaderleriyle yüzleşmeleri adına tek başına bırakırlar. Çok sabırsız olduklarından yavruların büyümesini dahi beklemeden yuvayı terk eden ebabil kuşlarına rastlanmaktadır.
Ebabil kuşları göçmen kuşlar sınıfında yer alır. Bahar geldiği zaman ülkemize gelen bu kuşlar sonbaharın gelmesiyle Afrika’ya göç eder. Göç yollarında konakladıkları yerlerde yer alan kötü şartlardan olumsuz etkilendikleri için son yıllarda nüfusların büyük bir düşüşün olduğu biliniyor.
Ebabil kuşu nerede yaşar?
Aşırı derecede hızlı hareket etme özellikleriyle tanınan ebabil kuşları, sıcak iklim tiplerini seven kuş türlerdir. Mevsimsel şartlara göre göç eden bu kuşlar yaz mevsiminin hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşamaktadır. Ürkek olan bu kuşlar yuvalarını şehir içlerinde yüksek olan yerlere yapmaktadır. İnsan elinin değmediği kısımları seven ebabil kuşları, yüksek binaların en uç noktalarına yuvalanırlar. Yumurtlama döneminde bu yuvalarda yer alan ebabil kuşları yavru bakımı konusunda diğer kuşlara göre duyarsızdır çünkü yavrulara çok az destek verirler.
Ebabil kuşları hangi savaşta yer aldı
Kimisi ebabil kuşlarının hikayesi olarak algılasa da bizler İslam dinine gönül vermiş kişiler olarak ebabil kuşlarının bir savaşta yer aldığına inanıyoruz ve birçok kişi ebabil kuşları hangi savaşta yer aldığı diye merak ediyor. Bu konu üzerine araştırma yaptığımızda ebabil kuşlarının Kabe’yi yıkmak için Kabe’ye giden Ebrehe ve güçlü ordusunu ayaklarıyla ve gagalarıyla taşıdıkları taşlarla bozguna uğrattıklarını görüyoruz. Ebrehe dönemin en acımasız ordularından birisine sahiptir ve tam bir İslam düşmanıdır. Ordusunun karşısında dik durabilecek millet sayısı çok azdır. Bunun üzerine Müslüman toplumunun yenik düşmesine izin vermeyen Yüce Allah, ebabil kuşlarını göndererek Müslümanların Kabe’yi korumasını sağlamıştır.
hatalı olan sen olmuşsun gökhan yada bilgisizlik. islamiyet peygamberimiz hz muhammed s.a.v efendimizle gelmemiştir. peygamberimiz bu dinin tamamlayıcısı olan son peygamberdir. islam ilk insan ve peygamber hz adem ile ve tüm peygamberlelrle tebliğ olmuştur. allah katında tek din islamdır. bozulan tahrip edilen ve siyasileştirilen hristiyanlık ve yahudilik de temelinde islamdı
allah, ali imran (3-52) de selamet senin üzerine olsun isa. sen müslümansın diyor.
ibrahim, ne yahudi ne hristiyandı ; ancak o lekesiz bir müslümandı. ali imran (3,67)
İskanın korunması müslümanların kabeyi korumaları gibi tabirler hatalı olmuş. İslam bildiğiniz gibi peygamberimiz rasulullah s.a.v. 40 yaşındayken geldi. Ebrehenin kabeye saldırısı peygamberimiz doğmadan evvel olmuştu…