Diş apsesinin geçme süresi apsenin boyutuna ve evresine göre değişiklik gösterir. Diş apsesi dişin yer aldığı bölgede irin birikmesi sonucunda meydana gelmektedir. Sarımtırak renkte olan diş apsesi diş kökünde meydana gelebildiği gibi diş ile diş eti arasında da oluşabilmektedir. Kökte meydana gelen apseler özellikle bir operasyon görmüş dişlerde daha sık gözlemlenir. Örneğin dişe dolgu yapıldıktan sonra dolguda bir açıklık olması mikropların diş köküne ulaşmasını kolaylaştırır. Bu durumda diş kökü apsesine neden olur. Diş etlerinde meydana gelen apseler ise özellikle dişlere yeterli düzeyde bakımın yapılmamasından dolayı ortaya çıkar. Apselerin oluşması bağışıklık sisteminizin güçsüz olduğunun önemli bir göstergesidir.
Diş apsesinin iyileşme süreci yapılan tedaviye göre de değişiklik gösterir. Özellikle apseleri kurutmak adına antibiyotik tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda alınan antibiyotikler de etki etmediğinden dolayı apseyi kurutmak adına cerrahi müdahalelerin dahi yapıldığı biliniyor. Apseyi yok etmek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi diş apsesi bağışıklık sisteminin güçsüz olduğunu gösterir ve bağışıklık sistemi güçlendirilecek olursa apse bir süre sonra ortadan kalkar.
Diş apsesinin geçme süresi üzerinde durulmadan evvel diş apsesi belirtileri ele alınmalıdır. Dişte zonklamaların ve ağrıların meydana gelmesi, dişin şişmesi, yorgunluk hissiyatının meydana gelmesi, ateşin yükselmesi, duyma kaybı yaşanması ve sıcak ile soğuğa karşı aşırı hassasiyetin meydana gelmesi tipik diş apsesi belirtileridir.
Diş apsesinin patlaması irin dışarı akmasını sağlar. Bu durum kişinin rahatlamasını sağlasa da gerekli müdahaleler yapılmaması durumunda diş apsesi aşırı derecede kötü bir hal alabilir. Meydana gelen diş apseleri yaklaşık olarak 1-6 hafta içerisinde iyileşir. Apseler ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden dolayı apse iyileştikten sonra yaklaşık olarak 6 ay boyunca doktor kontrolü devam etmelidir. Nasıl olsa geçti bir daha apse meydana gelmez diyerek bu durum önemsenmeyecek olursa meydana gelebilecek apse sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir.
Tuzlu su ile gargara yapmak ağız içerisinde yer alan bakterilerin ölmesini sağlar. Diş apsesi ile mücadele ediyorsanız bu yüzden gün içerisinde ılık tuzlu su ile gargara yaparak ağız içinizi temizletin. Ayrıca ilaçlarınızı düzenli bir şekilde kullanın. Antibiyotik ilaçlar ancak düzenli kullanıldıkları zaman olumlu sonuçlar verir. Antibiyotik ilaçlar bağışıklı sisteminin çökmesine neden olabileceğinden dolayı kesinlikle doktor reçetesi ile alınmalıdır. Başa buyruk bir şekilde alacağınız antibiyotik ilaçlar böbreklerinizin zarar görmesine neden olabilir. Asitli yiyecekler diş apsesinin daha kötü bir hal almasına neden olmaktadır. Bu yüzden diş apsesi meydana geldikten sonra asitli yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterin.