Astım Hastalığı Nedir Nasıl Geçer?

Astım hastalığı, solunum yollarında meydana gelen iltihaplanmalar ve daralmalar neticesinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Astım hastalığı belirtileri gözlemlenmeye başladığı andan itibaren bu hastalık ile mücadele eden kişinin yaşam kalitesinde ciddi düşüşler meydana gelir. Astım hastalığı neticesinde ortaya çıkan iltihaplanmalar ve daralmalar solunum yolunda yer alan mukozanın aşırı derecede şişmesine ve ilgili sıvının birdenbire artmasına neden olmaktadır. Bu olay sonucunda da astım hastalığı belirtileri ortaya çıkmaktadır. Öksürük, hırıltı, göğüs bölgesinde sıkışma ve nefes darlığının meydana gelmesi astım hastalığının en çok gözlemlenen belirtileridir. Uzmanlar soğuk algınlığı olarak nitelendirilen hastalıkların tedavi edilmemesi durumunda bir süre sonra astım hastalığını tetiklediğini söylemektedir. Aşırı derecede sigara tüketen kişilerde solunum yolu aşırı derecede tahrip olduğundan dolayı bu tarz kişilerde astım hastalığının meydana gelme ihtimali daha yüksektir. Kullanılan bazı ilaçlar, polenler ve toz böcekleri de astım hastalığını tetikleyici etkiler sınıfında yer almaktadır.

Astım Hastalığının Belirtileri

Astım hastalığı ile mücadele eden kişilerde ilk olarak hastalık kendisini hırıltı ile göstermektedir. Meydana gelen hırıltı mukoza sıvısının artmasına neden olduğundan dolayı göğüs kafesinde nefes almayı zorlayacak bir nitelikte sıkışmalar meydana gelir. Nefes alıp vermekte zorlanma olduğundan dolayı hücrelere yeterli oranda oksijen ulaştırılamaz ve astım hastalarının normal kişilere oranla daha çabuk yoruldukları gözlemlenmektedir. Hastalığın diğer büyük belirtisi ise işinin aşırı derecede öksürmesidir. Uzmanlar öksürük belirtisinin sadece ciğeri aşırı derecede kuvvetli olan kişilerde gözlemlendiğini söylemektedir. Öksürük ataklarının meydana gelmesindeki temel neden ciğerlerin içerisinde yer alan aşırı mukozayı dışarıya atmak istemesidir.

Özellikle çeşitli alerjileri olan kişiler astım hastalığına yakalanma riski olan kişiler arasında yer almaktadır. Alerji problemi olan kişiler risk grubunda olduklarından dolayı bu kişilerin özellikle hijyen konusuna daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tarz bir probleminiz varsa odanızı periyodik olarak havalandırın. Yatağınızda yer alan çarşafları ve yorgan kılıfları sık sık değiştirin. Ayrıca sigara dumanı bulunan ortamlar astım hastalığını tetiklediğinden dolayı elinizden geldiğince sigara dumanının olmadığı ortamlarda bulunmaya çalışın. Bu sayede astım hastalığına yakalanma ihtimalinizi düşünebilirsiniz.

Astım Hastalığı Nasıl Geçer

Astım hastalığının tedavisi çeşitli yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Astım hastalığı ilk olarak teşhis edildiğinde alanında uzman kişiler rahatsız olan kişiyi rahatlatmak adına çeşitli ilaçlar vermektedir. Hastalık ilk evrelerinde ise kullanılan bu ilaçlar sayesinde astım problemi kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Hastalık ilerlemiş durumdaysa uygulanan ilaç tedavisi uzun soluklu olacaktır. Hastalığının olumsuz etkileri tamamen ortadan kalkıncaya kadar ilaç tedavisi uygulanmaya devam edilir. Astım hastalığı aşırı derecede ilerlediyse kişi soluk alıp verme konusunda ciddi anlamda zorlanacağına dolayı yaşam kalitesi düşer. Bu tip durumlarda astım kendisini çeşitli nöbetler ile gösterip soluk alıp verme konusunda zorlanmaya neden olur. İlgili dönemde de hastalığı ortadan kaldırmak için daha ağır ilaçlar kullanılır ve meydana gelen nöbetlerin sıklıkları azaltılarak hastalık bir süre sonra ortadan kaldırılır.

Astım hastalarının kendilerine verilen ilaçları kesinlikle zamanında kullanılması gerekmektedir. Sigara dumanı bulunan ortamlardan uzak durulmalı eğer sigara tüketiyorsanız sigara acilen bırakılmalıdır. Astım hastalığı sizlerin de bildiğiniz gibi kronik bir rahatsızlıktır. bu nedenden dolayı hastalığın etkileri ortadan kalksa dahi zaman zaman doktor muayenesinden geçmeniz gerekmektedir. Astım ciğerlerin aşırı derecede güçsüzleşmesi ne neden olur. Ciğerlerinizi güçlendirmek için egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmeniz ve periyodik olarak spor yapmanız gerekmektedir. Bu söylediklerinize dikkat etmeniz durumunda astım hastalığı ile mücadele ederken yaşam kalitenizin düşmeyeceğine emin olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here