Arılar Nasıl Bal Yaparlar?

82
arı bal

Bal dünyanın en faydalı besinlerinden birisidir. Arılar tarafından yapılan ballar birçok hastalığı ortadan kaldırıcı etkiye sahiptir. Sağlık uzmanları sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına insanların beslenme zincirlerine balı dahil etmelerini tavsiye etmektedir. Birçoğumuzun severek tükettiği balın nasıl yapıldığı maalesef birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Bu nedenden dolayı sizlere arılar nasıl bal yaparlar konusunda bilgiler vereceğiz. Arılar genel olarak çeşitli bitkilerin üzerinde yer alan çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından nektarları alırlar. Midesinde yer alan ve invertaz enzimi olarak nitelendirilen madde çiçeklerden alınan nektarın kimyasal değişime uğramasına neden olur ve bu kimyasal değişim sonucunda bal meydana gelir.

Balı yapısal olarak inceleyecek olursanız balın temel maddesinin nektar olduğunu kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Altın sarısı renge sahip olan balın rengini ve kendisine has tadı nektar olarak nitelendirilen madde vermektedir. Bitkilerde yer alan polenler arıların gereksinim duymuş olduğu proteini karşılamak adına kullanılmaktadır. Arılar tarafından bal nasıl yapılır konusunu incelediğimizde balın çeşitli işlemler sonucunda ortaya çıktığını görmüş bulunuyoruz.

Öncelikli olarak arılar tarafından toplanılan nektarın intervaz enzimi ile kimyasal yapısı değiştirilir. Daha sonrasında nektar içerisinde yer alan vitaminler ve mineraller yeni bir madde olan bala dönüştürülerek bal imalatı gerçekleştirilir. Arılar balı depolamak adına kovanlarda yer alan altıgen şeklindeki petekleri kullanırlar. Altıgen şeklindeki peteklerde depolanan ballar uzun süre bozulmadan kalabilmektedir çünkü arılar özel olarak geliştirmiş oldukları bir havalandırma sistemi sayesinde balın uzun süre bozulmadan kalabilmesini sağlamaktadır. Bu da üretimi uzun süre önce yapılmış olan balların herhangi bir tat ve kıvam kaybına uğramadan sofralarımıza kadar ulaşmasını sağlamaktadır.

Bal dünyanın en zor üretilen besinlerinden birisidir. Yaklaşık olarak yarım kilo balın üretilmesi için ortalama 900 arının bir gün boyunca kesintisiz bir şekilde çalışması gerekmektedir. Her ne kadar arılar çiçeklerdeki tüm nektarları topluyor gibi düşünülse de toplanan bu nektarların tamamının bala dönüştürülmesi mümkün değildir çünkü toplanan nektarların tamamı şeker konsantresi bakımından birbirinin aynısı değildir. Bu nedenden dolayı toplanan nektarların sadece belirli bir bölümü bala dönüştürülebilmektedir. Bu da çok sayıda arının uzun zaman boyunca çalışması sonucunda balın üretilebildiği anlamına gelmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi toplanan nektarların hepsi bala dönüştürülmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık olarak bir kilo balın üretilmesi için 17000 arının bir gün boyunca çalışması gerekmektedir. Yani sizlerin de gördüğünüz gibi sofralarımızda afiyetle tüketmiş olduğumuz balın üretimi gerçekten çok zordur. Bal üretimi aşırı derecede uzun sürdüğünden dolayı da bal diğer birçok besin maddesine oranla pahalıdır. Balın bu kadar faydalı olmasının en büyük nedeni şüphesiz balın içerisinde yer alan maddelerdir. Balı yapısal olarak incelediğimizde balın büyük bölümünde magnezyum, demir, alüminyum, sodyum, gümüş, albümin, nitrojen, protein ve çeşitli asitlerin yer aldığını görmekteyiz.

arı bal

Bal içerisinde şeker bulunduran ve en hızlı şekilde kana karışan maddelerden birisidir. Bu nedenden dolayı özellikle şeker hastalarının bal tüketirken dikkatli olması gerekmektedir. Şeker hastaları yoğun bir şekilde bal tüketecek olursa bu durum kan şekeri oranlarının artmasına neden olabilmektedir. Bu tanımlamadan yola çıktığımızda balın birçok faydasının olduğu gibi dikkatli bir şekilde tüketilmemesi durumunda çeşitli zararlarının da olduğunu söyleyebiliriz.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here