İnsan beni ele alındığında en çok bulunan mineraller sıralanacak olursa fosforun bedenimizde en çok bulunan minerallerden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Hal böyle olunca fosforun vücudumuzdaki görevleri nelerdir denildiğinde birçok görev karşımıza çıkmaktadır. Fosfor nelerde bulunur konusunu araştırdığımız zaman fosforun proteinlerin, yağların ve şekerlerin içerisinde yer aldığını görüyoruz. Doğada serbest halde bulunan fosfor katı haldedir. Bakteriler aracılığıyla ayrıştırılıp insan bedenine alınmaktadır. Bir canlı öldüğü zaman bedeninde yer alan fosfor çürümeyle birlikte doğaya tekrardan kazandırılmaktadır. Yani bir fosfor döngüsü vardır ve bu bakteriler görevlerini devam ettirdiği müddetçe fosfor döngüsü var olmaya devam edecektir.
Sağlıklı bir insanın vücudunda yer alan fosfor tüm bedene oranlanacak olursa vücudumuzun %1’inin fosfordan oluştuğunu söyleyebiliriz. Özellikle vücut hücrelerinin faaliyetlerini yerine getirilmesinde etkili olan fosfor hücrelerde bulunan DNA ve RNA’nın temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Hücreler içerisinde meydana gelen enerji döngüsü ele alınacak olursa bu enerji döngüsünün fosfor maddesi sayesinde gerçekleştiği gözlemlenebilir. Solunum faaliyetlerinde, birçok enzimin üretilip görevini yerine getirmesinde ve fotosentezde fosfor maddesi aktif olarak görev almaktadır. Kullanımdan fazla fosfor alınması halinde fosfor vücut içerisinde depo edilmektedir. Kemiklerin içerisinde fosfor zincirleri şeklinde depo edilen fosfor gerekli durumlarda kullanılmaktadır.
Fosfor kemik ve diş oluşumunda aktif rol oynar. Güçlü kemiklere ve dişlere sahip olmak için gelişim döneminde yeterli oranda fosfor alınması gerekmektedir. Dokuların tamir edilmesinde, karbonhidratların yağların kullanılmasında ve proteinlerin sentezlenmesinde aktif olarak görev alan fosfor görevleri sayesinde canlılığın devamı için önemli bir maddedir denilebilir. Fosforu incelediğimizde b vitamini ile ortak bir şekilde çalıştığını görüyoruz. Böbreklerin faaliyetlerini yerine getirmesinden tutun sinir iletimlerine kadar bu özelliği nedeniyle aktif bir şekilde rol oynar. Enerjinin depolanması ve kullanılmasında yardımcı madde olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Fosfor eksikliği nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşıyorsanız fosfor oranı yüksek olan besinleri beslenme zincirinize ekleyerek ihtiyacınız olan fosforlu temin edebilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, fasulye, ceviz, işlenmiş etler, yumurta sarısı ve kolalı içecekler fosfor oranı yüksek olan besinler arasında bulunmaktadır. Bu besinleri beslenme zincirinize ekleyecek olursanız gereksinim duymuş olduğunuz fosforu kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Fosfor eksikliği kendisini kemiklerin güçsüzleşmesi ve incelmesi olarak gösterir. Ciddi anlamda kemikleri güçsüz olan kişilerde kesinlikle fosfor eksikliği gözlemlenmektedir. İlerleyen yaşlarda daha aktif bir metabolizma sistemine sahip olmak için kesinlikle ihtiyacınız olan fosforu yeterli oranda almanız gerekiyor.