Sedasyon işlemi tıp dünyasında çeşitli cerrahi operasyonların gerçekleştirilmesinde kullanılan bir uyutma yöntemidir. Sedasyon uygulamasının normal anesteziye göre farklı reflekslerin korunmasıdır. Yani bir kişiye sedasyon uygulandığı zaman dışarıdan gelen komutları algılayabilmekte ve bu sayede istenen eylemleri gerçekleştirebilmektedir. Sedasyon özellikle ameliyat olmaktan korkan ya da diş çektirme konusunda sıkıntıları olan kişileri yapılacak operasyona zihinsel açıdan hazırlamak adına kullanılır.
Sedasyon uygulamasına maruz kalan kişinin bilinci açıktır. Yani operasyon esnasında olan biten her şeyden haberdardır. Sedasyon bu yüzden kısmı uyuma olarak da tanımlanabilir. Sedasyon genel olarak yaşı küçük olan kişilere uygulanır durumun böyle olmasındaki tek neden yaşı küçük olan kişilerin kendisini psikolojik olarak yapılacak operasyonlara hazırlayamamasıdır. Sedasyon yapılan kişi olan bitenlerden haberdar olduğu için bu uygulama sadece basit tıbbi operasyonlarda uygulanır. Daha büyük operasyonlar için kesinlikle anestezinin yapılması gerekmektedir.
Sedasyon genel olarak damar yolu açılması ve sonrasında hastaya sedatif ilaçların verilmesiyle gerçekleştirilir. Sedasyon uygulamalarında uyku süresinin ayarlanabiliyor olması bu uygulamanın şüphesiz anestezi uygulamasına oranla en büyük üstünlüğü olarak gösterilebilir. Bu uygulamayı yapacak olan kişilerin kendisi ciddi anlamda geliştirmesi şarttır. Her ne kadar ilk bakıldığında basit olarak görülse de ilaç dozu ayarlanamayacak olursa istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden sedasyon uygulamaları anestezi uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
Yapılan bazı operasyonlar özellikle küçük yaştaki bireylerde travmaların oluşmasına neden olur ancak sedasyon uygulamasında kişi psikolojik olarak operasyona hazırlandığı için herhangi bir travmanın oluşması söz konusu değildir. Refleksler her ne kadar açık olsa da kişi dışa duyarlı olmasına rağmen uyandığı zaman yapılan hiçbir şeyi hatırlamaz. Hastanın söylenenleri yapmasına rağmen yaptıklarını hatırlamaması gerçekten ilginçtir ancak bu uygulamanın hem hastalar hem de doktorlar açısından ciddi derecede avantajlı olduğunu söylemek mümkündür.
Sedasyon uygulamasında anestezi uzmanı operasyon bitene kadar hastanın başında kalır. Anestezi uzmanı sürekli olarak hastanın solunumunu, nabzını ve tansiyon değerlerini kontrol eder. Herhangi bir olumsuz durum oluşacak olursa hasta uyandırılır. Eğer hastanın daha fazla uyutulması gerekirse yani operasyon uzarsa hastaya sedatif ilaçlar verilmeye devam edilerek uyku süreci uzatılmaktadır. Sedasyon uygulamasında uyutma işlemi önemli olduğu kadar hastayı uyandırma işlemi de önemlidir. Sedasyon uygulamasında verilen kimyasal ilaçlar vücuttan ani bir şekilde atılamaz. Bu yüzden hastayı uyandırmak için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. İlaçların etkisiyle hasta anlamsız hareketlerde bulunabilir ancak bu gayet normaldir. Yani korkulmasına neden olacak bir durumun söz konusu olmadığını söylemek mümkündür. Eğer bir çocuğunuz varsa ve psikolojik olarak hazır olmadığından dolayı basit bir cerrahi müdahale yapılamıyorsa uzmanlardan sedasyon konusunda bilgi alarak bu uygulamayı tercih edin. Bu sayede çocuğunuz hiçbir psikolojik baskıya maruz kalmadan gerekli olan cerrahi müdahaleye tabi tutulabilir.