Plüton adlı gök cismini gözlemlemek adına uzaya gönderilen uzay aracı Plüton’a aşırı derecede yaklaştığından dolayı Plüton nedir konusu gündeme gelmiştir. Güneş sistemi içerisinde yer alan bir gök cismi olan Plüton gezegen mi konusu şüphesiz en çok merak edilen konulardan birisidir. Öncelikle Plüton adı verilen bu gök cisminin 2006 senesine kadar bir gezegen olarak kabul edildiğini ancak 2006 senesinde gezegenlerin özelliklerini taşımadığı düşünüldüğünden dolayı uluslar arası bir karar ile gezegen sınıfından çıkarıldığı biliniyor.

Plüton hakkında kısa bilgi vermek gerçekten mümkün değildir. Çünkü Plüton ele alınırken Neptün ve Uranüs de ele alınmaktadır. 1800’lü yılların başlarında Neptün adı verilen gezegen Uranüs’te meydana gelen yörünge hareketlerindeki düzensizlik sonrasında bulunmuştur. Zaman içerisinde meydana gelen yörünge düzensizliğine Neptün’ün neden olmadığı, Neptün’den sonra yer alan bir gök cisminin bu yörünge düzensizliğine neden olduğu düşünüldü ve bu doğrultuda araştırmalar yapıldı. 1930 yılına gelindiğinde yapılan araştırmalar meyvesini verdi ve Clyde Tombaugh adlı bilim insanı Plüton’u keşfetmeyi başardı.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Plüton, dünyaya aşırı derecede uzak olmasının yanı sıra küçük bir gök cismi olduğundan dolayı gözlemlenmesi ancak özel olarak tasarlanmış olan teleskoplar sayesinde olmaktadır. Boyutsal olarak Ay’dan dahi küçük olan Plüton, kayalardan ve buzlardan meydana gelmiş olan bir gök cismidir. Plüton adı verilen bu gök cisminin Charon, Niks ve Hidra adlı toplamda 3 uydusunun olduğu da zaman içerisinde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Plüton adı verilen bu gök cismi güneş sisteminde yer aldığından dolayı güneş etrafında dönmektedir. Yapılan ölçümlere göre Plüton güneş etrafındaki dönüşünü ortalama olarak 248 senede gerçekleştirmektedir. Güneşten aşırı derecede uzak olduğundan dolayı bu gök cisminin yüzeyi ciddi anlamda soğuktur. Henüz ilgili gök cismine gidilemediğinden ötürü Plüton’un yüzey sıcaklığının ortalama olarak -200 santigrat derece olduğu düşünülüyor.

Plüton sizlerinde gördüğünüz gibi gezegen olarak nitelendirilen birçok gök cismi ile benzer özellikleri göstermektedir ancak buna rağmen gezegen olarak kabul edilmemektedir. Durumun böyle olmasının temel sebebi bu gök cisminin yörüngesinde yer alan gök cisimlerini temizlememiş olmasıdır. Bir gök cisminin gezegen olması için yörüngesinde yer alan enkazı temizlemiş olması gerekmektedir.

Plüton güneş sistemi çemberinin en dışında yer aldığından dolayı etrafında yer alan enkazı temizlemesi aslında pek mümkün değildir. Yukarıda da sizlere söylediğimiz gibi Plüton güneş etrafındaki tam bir turunu 248 günde gerçekleştirmektedir. Hal böyle olunca da bu gök cisminin yörünge enkazını temizlemesi imkansız olarak görülüyor. Her ne kadar Plüton adlı gök cismine gezegen denilmese de bilim insanları gezegene benzer özellik taşımasından dolayı yeni bir gezegen sınıfı olan cüce gezegenler sınıfını oluşturarak Plüton adlı gök cismini cüce gezegenler sınıfına dahil etmiştir.

14 + 4 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Sağlık
Bağlantılar