Pestisit Nedir Etkileri Nelerdir?

64

Tarım sektöründe yetiştiriciliği yapılan meyve ve sebzeleri özellikle zararlı olduğu kanıtlanmış olan bitki ve böceklerden korumak gerekmektedir. Pestisit, doğal korunma yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda bitkileri saran böcek ve zararlı bitkileri yok etmek amacıyla kullanılır. İstenmeyen bitki ve böcekleri yok etmek adına kullanılan yöntem, alet ve kimyasalların tamamına pestisit adı verilmektedir. Pestisit kimyasal içerdiğinden dolayı kesinlikle pestisitin zararları ve etkileri de ele alınmalıdır. Son zamanlarda pestisit kaynaklı birçok sağlık sorununun ortaya çıktığı biliniyor. Bu nedenden ötürü sizlere özellikle pestisitin etkileri nelerdir konusunda bilgi vereceğiz.

Pestisitler ele alındığı zaman bu tarımsal mücadeleyi sağlayan pestisitlerin içerisinde insektisitlerin, fungusitlerin, herbisitlerin, nematositlerin ve rodentisitlerin yer aldığı karşımıza çıkmaktadır. Bu saydıklarımız arasında şüphesiz birçoğunuzun bildiği insektisitlerdir. Çünkü tarımsal alanlarda en çok insektisitler kullanılmaktadır. Hal böyle olunca diğerlerinin üzerinde durmak yerine sizlere daha detaylı bir şekilde insektisitler hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Tarımsal faaliyetler insanoğlu var olduğu günden beri olduğundan ötürü tarihin derinliklerine gidildiğinde insanların özellikle bitkilere zarar veren böceklerden kurtulmak adına ciddi bir mücadele verdiği karşımıza çıkmaktadır. Bazı medeniyetler bitkilere zarar veren böcekleri elle toplarken bazıları ise bu durumun etkisiz olduğunu düşünmüş ve tarım alanlarına zararlı böcekleri yiyen böcekleri salarak çözüm üretmeye çalışmıştır. Çinliler ele alındığında Çinlilerin ise haşaratlardan kurtulmak için çeşitli kimyasalları kullandıkları karşımıza çıkıyor.

Tarımsal mücadele sürecinde kimyasalların yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması 1940’lı yıllarda olmuştur. Pestisit olarak kimyasalların denenmesi ilk olarak Amerika birleşik devletlerinde gerçekleştirildi. Bu yıllarda bitkileri saran bir küf söz konusuydu ve bu durum bitkilerin veriminin düşmesine hatta ölmesine neden oluyordu. İlgili durumdan kurtulmak için sülfür kullanıldı ve küfün etkisi tamamen ortadan kaldırıldı. İlerleyen yıllarda ise Colorado’da patates böceği adı verilen haşere türü tarımı ciddi derecede tehdit etmeye başladı. Bu böcek türünden kurtulmak için suda çözünme özelliği olan Paris yeşili adındaki kimyasal kullanıldığı ve patates böceklerinin olumsuz etkilerine son verildi.

Sizlerin de gördüğünüz gibi böcek türüne ve mevcut soruna göre kullanılan pestisitler değişmektedir. Bu durumun erken farkına varıldığından dolayı zaman içerisinde çok sayıda ciddi kimyasallar sınıfında kabul edilen pestisitler üretilmiştir. DDT şüphesiz bunların en önemlileri arasında yer almaktadır. Chlordane, endrin, parathion, organofosforlu bileşikler ve malathion zaman içerisinde etkileri keşfedilmiş olan en önemli pestisitler arasında yer alıyor.

Pestisitler zaman içerisinde geliştirilmiştir ancak tarım alanları aşırı derecede büyük olduğundan dolayı pestisitleri tarım alanlarına uygulamak bir hayli zordu. Zaman içerisinde pestisitleri püskürtmeye yarayan teknolojik sistemler geliştirilince pestisitler daha da yaygınlaştı ve bu sayede tarımsal verim ciddi anlamda arttı. Günümüzde kimisinin ilaçlama kimisinin ise pestisit olarak nitelendirdiği bu şey uçaklar aracılığı ile tarım alanlarına daha kısa süre içerisinde uygulanmaktadır. Yaşanan bu teknolojik kolaylık zaman içerisinde pestisit kullanımının da artmasını sağlamıştır.

Pestisitler ele alındığında bu maddelerin aktif ve inert olmak üzere iki kısımdan meydana geldikleri karşımıza çıkıyor. Pestisit içerisinde yer alan aktif bileşenler zararlı olan haşereleri yok etmektedir. İnert bileşen ise hedef bitkinin kaplanmasında kolaylık sağlamaktadır. Düne kadar pestisitler içerisinde yer alan maddeler doğal ürünlerden temin ediliyordu ancak zaman içerisinde haşereler bunlara karşı bağışıklık kazandığından ötürü kimyasal maddeler kullanılmaya başlanmıştır. Pestisit içerisinde özellikle petrol türevlerinin yoğun bir şekilde bulundukları bilinmektedir.

Pestisit içerisinde yoğun şekilde kimyasal maddeler yer aldığından dolayı pestisit zararları büyük önem arz ediyor. Pestisit ile insan bedeninin öncelikli olarak cildi ve gözleri temas ettiğinden dolayı bu maddenin cilt sorunlarına neden olduğu gibi görme kabiliyetinin yitirilmesi konusunda da etkileri bulunmaktadır. Petrol ve türevleri sizlerin de bildiğiniz gibi kansere neden olmaktadır. Pestisit içerisinde yer alan petrol türevleri de kanser hastalığına neden olur. Pestisit kaynaklı olarak gözlemlenen kan kanseri vakaları son zamanda daha da artmıştır. Ayrıca bu maddenin üreme sistemi üzerinde de olumsuz etkileri bulunuyor. Uzun süre pestisitlere maruz kalan kişilerin büyük bölümü maalesef kısırlık problemi ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here