İçerik Listesi
Moa kuşu, son kalıntılarına Owen dağında ulaşılan kuş türüdür. Uçma yetenekleri yoktur. Bu yüzden saldırıya açık kuş türleri arasında yer alır. Nesli tükenen hayvanlar arasında yer alan moa kuşu, insanlar tarafından yok edildiği için insanların ne kadar sorumsuz olduğunu temsil eder.
Moa kuşları, aslında dünyanın kusursuz bir şekilde yaratıldığını ancak insanların bunu yok ettiğini göstermektedir. Böylesine önemli bir canlının yok olmasında insanın bir faktör olarak yer alması gerçekten de çok üzücüdür. Çünkü bugün bu kuşları canlı olarak göremememizin en büyük nedeni insandır.
Yeni Zelanda’da elde edilen fosil kalıntıları sayesinde bu kuş türü hakkında bilgi edinebiliyoruz. Sizler de nesli tükenen bu güzel canlıyı merak ediyorsanız bilim insanlarının elde ettiği verileri gelin birlikte inceleyelim.
Moa Kuşu Nedir?
Moa kuşu, nesli tamamen tükenmiş olup anavatanı Yeli Zelanda olan bir kuş türüdür. Kendi arasında 26 farklı türe ayrılmaktadır. Boylarının 3 metreye kadar uzamasıyla bilinirler. Yumurtları aşırı derecede sert kabuğa sahiptir. Bu yüzden yumurtaları insanlar tarafından yemek kabı olarak kullanılmıştır.
Moa kuşlarının üstünde bu kadar fazla durulmasının en büyük nedeni insanlar tarafından yok edilmiş olmasıdır.
Moa Kuşu Özellikleri Hakkında Bilgi
Moa kuşları, dünya üzerinde yaklaşık olarak 7 milyon sene yaşamıştır. Daha sonra insanların bilinçsiz bir şekilde avlanması, moa kuşlarının tamamen yok olmasına neden olmuştur. Bu kuş türünün kendine has özellikleri vardır. Özellikle uçamamaları en çok dikkat çeken özelliğidir.
Dıştan bakıldığı zaman deve kuşuna benzerler. Aynı deve kuşunda olduğu gibi uzun boyunları vardır. Başları küçük olan moaların gagaları aşırı derecede sert ve güçlüdür. Moa kuşlarını avantajlı hale getiren en önemli özellikleri ayaklarıydı. Ayakları güçlü olduğu için çok hızlı koşabildikleri bilinmektedir.
Moa kuşları kendi içerisinde 26 farklı türe ayrılır. Her alt türün kendisine has özellikleri vardır. Ağırlıkları 270 kiloya ulaşabilen moa kuşlarının bazı türleri 3 metre boyuna ulaşabilmektedir. Tabi ki bu özellikleri moa kuşlarının tüm alt türleri için geçerli değildir. Türler arasında tavus kuşu kadar büyüyebilen moa kuşları da vardır.
Moa kuşlarının derisi kırmızıdır. Tüyleri koyu renkte olup uç kısımları beyazdır. Moalar ot, tohum, meyve ve yaprak tüketerek beslenmektedir. Buradan yola çıktığımızda moa kuşlarının otçul kuşlardan olduğunu söylemek mümkündür.
Moa kuşlarının nesli tükenmiştir. Bu yüzden sadece Yeni Zelanda halkı tarafından anlatılan hikayelerde yer almaktadır. Yumurtalarının 20 santimetre kadar büyük olması insanların moa kuşu yumurtalarını toplamasına da neden oldu. Bilinçsiz avlanmalar, yaban yaşamından yumurtaların çalınması ve vahşi hayvan saldırıları derken moa kuşları tarihin karanlık sayfalarında kalmıştır. Günümüzde moa kuşları hakkında elimizde kalan tek şey kuşların fosil kalıntılarıdır.
Moa Kuşu Nerede Yaşar?
Moa kuşları, Yeni Zelanda’ya özgüdür. Yani anavatanları Yeni Zelanda’dır. Moa kuşu nerede yaşar diye baktığımızda, bu kuşların yaşam alanı olarak Yeni Zelanda ormanlarını ve ovalarını tercih ettiğini görüyoruz.
Moa kuşları uçamayan kuşlardandır. Bu yüzden yırtıcılara karşı savunmasızdırlar. Yaşamlarını riske atmamak için uzun otlar arasını yaşam alanı olarak seçmelerinin temel sebebi budur.
Moa kuşları erişkinliğe çok geç ulaşır. Erişkinliğe ulaştıkları zaman düşmanlarına karşı kendilerini savunabilecek kadar güçlü hale gelseler de uzun bir zaman dilimi olduğu için erişkinliğe ulaşamadan ölme ihtimalleri yüksektir. Zaten bu dezavantajları nedeniyle moa kuşlarının nesli tamamen tükenmiştir.
Moa Kuşu Nesli Tükendi mi?
Moa kuşları, uçamayan kuş türleri arasında yer alıyor. Uçamamalarından dolayı düşmanlarına karşı diğer kuşlara göre daha savunmasızlar. Bu durum tarih boyunca moa kuşlarını hedef haline getirerek soylarının tükenme noktasına gelmesine neden oldu.
Moa kuşu, bahsettiğimiz gibi Yeni Zelanda’ya özgüdür. İnsanlar Yeni Zelanda’yı keşfettikleri zaman bu kuş türünün nesli neredeyse tükenme noktasına gelmişti. Moa kuşları yenilebilen bir kuş türü olduğu için bu kuşların en büyük düşmanı insandır. Soylarının yok oluşuna insanoğlunun şüphesiz büyük katkısı olmuştur.
Moa kuşlarının elbette yok olmasına sadece insanlar neden olmadı. Bu kuşların erişkinlik dönemine ulaşması yaklaşık olarak 10 yıl sürüyordu. Bu dönemde yetişkinlere oranla daha güçsüz oldukları için diğer yırtıcı hayvanların hedefindeydiler. Zamanla bilinçsiz avlanması ve yırtıcılar tarafından katledilmeleri sonucunda moa kuşlarının nesli tükendi.
Moa kuşlarında kalan son kalıntıya 1986 yılında Yeni Zelanda’da yer alan Owen dağında ulaşıldı. Owen dağında bozulmamış halde olan moa kuşu ayağına rastlandı. Tabi ki moa kuşları hakkında yakın zamanda elde edilen veriler bunlardan ibaret değildi. Auckland Üniversitesi öğrencileri, araştırma yaparken moa kuşu kalıntısına rastladı. Bu durum aslında bu kuşların neslinin sanılandan çok daha sonra tükendiğini göstermektedir.
Moa kuşları ile alakalı bu kadar fazla kalıntının bulunması bu kuşları insanların yok ettiğinin bir göstergesidir. Sadece yırtıcı saldırıları sonucunda moa kuşlarının tamamen yok olma ihtimali yoktur. Bize göre avcılığın yaygın olduğu yıllarda sırf eti için avlanan moa kuşları insanlar tarafından yok edildi.