Kış mevsimine has yağış türlerinden birisi olan kar bulutlarda meydana gelen su buharının yağmur şeklinde dökülmeye başladıktan sonra soğuk hava katmanıyla karşılaşması durumunda ortaya çıkmaktadır. Türkiye orta kuşakta yer alan bir ülke olduğundan dolayı ülkemiz sınırları içerisinde kış mevsimi geldiğinde kar yağı gözlemlenmektedir ancak güney kıyılarımızda sıcaklık değerleri yüksek olduğundan dolayı yıl içerisinde güney bölgelere kar yağmaz. Bu da ilgili coğrafyada yaşam süren kara hasret kalmış insanların kar nasıl oluşur sorusunu sormasına neden oluyor.
Kışın havaların soğumasındaki temel neden güneş ışınlarının yaz mevsimine oranla daha güçsüz bir şekilde dünyaya ulaşmasıdır. Bu durum da havaların soğumasına ve bulutlardaki sıcaklık değerlerinin düşmesine neden olur. Yeryüzünden buharlaşan su damlaları bulutlara yaklaştığı zaman soğuk hava katmanı ile karşılaşır. Bu karşılaşma durumunda süblime adı verilen kimyasal olay meydana gelir. Su buharı sıvı forma geçiş yapmadan milimetrenin onda biri büyüklükteki buz kristallerine dönüşür. Bu buz kristalleri bir araya gelerek kar tanelerini meydana getirir ve doğal olarak kar yağışı başar. Kar nasıl oluşur sorusuna verilebilecek en net cevap bu şekildedir. Kar yağışı başladığı zaman bulutlar ile yeryüzü arasında sıcak hava katmanı bulunuyorsa bu durum karın yeryüzüne ulaşamadan erimesine ve kar yağışının yağmura dönüşmesine neden olur. Yani yağışların meydana gelmesinde bulutlar ile yeryüzü arasında yer alan hava katmanlarının sıcaklık değerleri etkilidir. Bazen hava aşırı derecede soğuk olmasına rağmen yağmur, hava aşırı derecede sıcak olmasına rağmen kar yağışı gözlemlenebilir. Bu tarz dengesiz hava olaylarının meydana gelmesinde küresel ısınmanın etkileri şüphesiz aşırı derecede fazladır.
Sıklıkla görülen hava olaylarından birisi olan dolu yağışı da kar yağışına benzemektedir. İki arasındaki tek fark dolunun meydana gelmesi için su buharının daha fazla yükseklere çıkması gerekmektedir. Özellikle aşırı derecede sıcak iklimlerin görüldüğü bölgelerde su buharının çok yükseklere çıkma ihtimali bulunmaktadır ve bu durumda sıcaklık değerleri yüksek olan yerlerde zaman zaman dolu yağışının görünmesine neden olur. Kar nasıl oluşur sorusuna yanıt verirken insanların merakını bildiğimizden dolayı dolu nasıl meydana gelir konusuna da dolaylı yoldan yanıt vermiş bulunuyoruz.
Kar yağışı özellikle kurak bölgelerde en çok istenen yağış türlerindendir çünkü kar yağışı yeryüzüne yüksek oranda suyun gelmesini sağlar. Ülkemizin doğu kesimlerini inceleyecek olursanız kar yağışının yüksek oranda olduğunu, baharın gelmesiyle karların eriyip akarsuların en yüksek kapasitede akmasını sağladığını görebilirsiniz. Doğu illerinde yer alan akarsuların üzerine barajların yapılıp elektrik üretiminin yapılmasındaki en büyük neden şüphesiz akarsu kapasitelerinin yüksek olmasıdır. Bu kapasitenin yüksek olmasında kar yağışının ciddi anlamda etkisi bulunmaktadır. Bazı bilim insanları sunu kar yağışını sağlayacak türden çeşitli teknolojik ürünler geliştirmiştir ancak karı suni olarak yağdırmak bir nevi doğaya müdahale olduğundan dolayı bu dünya genelinde pek kabul görmemektedir. Suni kar ve yağmur yağdırmayı başaran bu tarz firmalar teknolojilerini pazarlamak adına kuraklığın hat safhada olduğu bölgeleri tercih ediyorlar. Bir dönemde ülkemizde görülen kuraklığı gidermek adına ilgili firmalardan destek alındığı bilinmektedir. Ülkemizdeki bilim insanları özellikle küresel ısınmanın etkileri devam edecek olursa yakın zaman içerisinde kar yağışının gözlemlenmeyeceğini, kış mevsiminin yağışsız geçeceğini belirtmektedir. Bu tarz bir durumla karşılaşmamak için kesinlikle küresel ısınmanın etkilerini kaldırmak adına çalışmaların yapılması gerekiyor.