Kanal tedavisi, dişleri aşırı derecede çürümüş olan kişilerin dişlerini çekmek yerine mevcut dişleri ile sorun yaşamadan uzunca bir süre bu dişlerini kullanabilmeleri adına geliştirilmiş olan bir yöntemdir. Kanal tedavisi nedir diyecek olursanız bunun özel olarak geliştirilmiş olan bir doldurma uygulaması olduğunu söyleyebiliriz. Kanal tedavisi nasıl yapılır konusunu irdelediğimize ilgili uygulamanın dişteki tüm sinirlerin alınıp oluşan boşluğa dolgu malzemesinin doldurulması şeklinde gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Dişteki sinirlerin neredeyse tamamı alındığından dolayı ilgili dişin çürüme nedeniyle ağrı yapması mümkün değildir ancak dişlere gerekli bakım yapılmayacak olursa bu dişteki çürükler diğer dişlere ulaşabilir ve bu nedenden dolayı sağlam olan dişler de zarar görebilir. Eğer kanal tedavisi yaptırdıysanız dişlerinize daha fazla özen göstermenizi tavsiye ederiz.
Dişlerde oluşan sorunların büyük bölümü diş çürümesinden dolayı meydana gelmektedir. Bakteriler, diş eti problemleri ve diş minesinin güçsüzleşmesi diş çürümesine neden olan temel etmenlerdir. Özellikle yemeklerden sonra dişler üzerinde kalan yemek parçaları bakterilerin üremesi için uygun ortamın oluşmasına ve doğal olarak dişlerde çürüklerin meydana gelmesine neden olur. Ayrıca asit oranı yüksek olan gıdaların tüketilmesi dişlerin aşırı derecede hassaslaşmasına neden olmaktadır. İleride diş çürümesinden kaynaklı bir kanal tedavisi görmek istemiyorsanız mutlaka dişlerinizi periyodik bir şekilde fırçalayın. Buna dikkat ettiğiniz müddetçe dişlerinizde çürük meydana gelme ihtimali azalacaktır.
Dişlerde çürüme meydana geldiğinde tabi ki de ilk uygulama kanal tedavisi değildir. Diş çürümesi ilerlemişse çürüğün meydana geldiği bölge alınır ve dolgu uygulanır. Çürük temizlendiğinden dolayı dolgulu diş uzun süre sorun yaşatmadan kullanılabilir. İlgili çürük ilerlerse devreye kanal tedavisi girmektedir. Kanal tedavisi aşırı derecede ilerlemiş olan diş çürükleri için uygulanmaktadır. Sinirler öldürüldüğünden dolayı diş eski direncini kaybeder ve bu durum zaman zaman kanal tedavisi yapılmış olan dişlerin kırılmasına neden olur. Bu kadar sorun oluşturuyorsa neden kanal tedavisi yaptırayım ki diye bir düşünceye kapılabilirsiniz ancak kanal tedavisinin yapılmasındaki temel gayenin diş kaybını önlemek olduğunu bilmenizi isteriz. Kanal tedavisi yerine dişinizi çektirip yapay bir diş taktıracak olursanız emin olun daha fazla sorun yaşarsınız. Bu yüzden her ne olursa olsun orijinal dişlerinizi korumaya özen gösterin.
Kanal tedavisine başlamadan önce durumun iyi bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden sorunlu dişin röntgeni çekilerek problemin boyutu saptanır. Eğer kanal tedavisini gerektirecek bir durum söz konusuysa tedaviye öncelikli olarak dişi uyuşturmak adına iğne yapılmasıyla başlanır. Diş uyuştuktan sonra çürüğün alınması evresine geçilir. Dişten çürükler tamamen alındıktan sonra dişte yer alan sinirlere ulaşılır ve sinirler alınır. Bu sayede ilgili diş ağrılara karşı duyarsız hale getirilmiş olur. Sonrasında dişte oluşan boşluğa dolgu malzemesi doldurulur ve tedavi sonlanmış olur. Bazı dişçiler içeride boşluğun yer alıp almadığını anlamak için dişe tekrardan röntgen çeker. Eğer bir boşluk söz konusuysa dolgu malzemesi aracılığıyla boşluklar doldurulur.
Günümüzde kanal tedavisi 250-1000 TL arasındaki rakamlara yapılmaktadır. Bu rakam dişteki problemin boyutuna göre değişiklik göstermektedir. İlk bakıldığında fiyat yüksek gelebilir ancak bu tedaviyi yaptırdıktan sonra dişinizi kurtardığınıza aşırı derecede memnun kalacaksınız. Diş ağrısı çekilmesi zor ağrılar sınıfında yer alır. Diş ağrılarının yaşamınızı ciddi anlamda olumsuz etkilemesini istemiyorsanız her ne olursa olsun diş sağlığına ve diş temizliğine özen gösterin. Ayrıca bir diş doktoru ile anlaşarak periyodik bir şekilde kontrol yaptırmanız mantıklı olacaktır.