Horon Nedir Tarihi Hangi Bölgemize Aittir?

98

Horon geleneksel dans çeşitlerinden bir tanesidir. Samsun ilinden Gürcistan sınırına kadar yer alan Karadeniz bölgesinde oynanmaktadır. Horunun kız kıza, erkek erkeğe ve karma olarak oynanabildiği bilinmektedir. Kemençe, tulum, akordeon, davul, zurna ve kaval eşliğinde oynanan horon çeşitli bulunsa da horon denildiği zaman akla gelen ilk müzik aleti kemençedir. Aşırı derecede insanı hareketlendiren bir yapısının olmasından dolayı horon oynayan kişilerin büyük bölümü horonu kemençe eşliğinde oynamayı tercih ediyor.

Geçmiş dönemlerde savaş nedeniyle yaşanan göçler ile birlikte horon Karadeniz bölgesi dışında kalan bazı yerlerde de milli bir dans türü olarak oynanıyor. Bu yerler arasında Yunanistan, Gürcistan, Bolu, Adapazarı ve İzmit gibi yerler bulunmaktadır. Horon adlı dans türü bu kadar fazla yayıldığından dolayı da yöreden yöre göre değişen horon tipler meydana gelmiştir. Horon oynamak için sadece bir müzik aletinin olmasına gerek yoktur. Çeşitli sözler yani şarkılar elliğinde de horon oynanmaktadır. Bu da her koşulda isteyen kişilerin horon oynayabileceği anlamına geliyor. En fazla Karadeniz bölgesinde yaşam süren insanlar horunu benimsediğinden dolayı horon adlı dans türünün Karadeniz bölgesine has bir dans türü olduğu söylenebilir.

Horonun tarihi incelendiği zaman bu oyunun deniz aşırı uzaktan gelen kişileri karşılamak için oynandığı görülüyor. Eskiden eşleri gemiyle açıldıkları zaman kadınlar başlarına bir şey gelir korkusu ile eşlerini limanlarda beklermiş ve limandan eşlerinin gemileri göründüğü zaman kadınlar ikişerli kişi şeklinde karşılıklı olarak horon oynarlarmış. Bu yüzden horon denildiği zaman bir sevinç gösterisi akıllara da gelmektedir. Karadeniz’de birçok kişi gemicilik ile uğraştığından dolayı yöre insanı farklı coğrafyalara gitme imkanı bulmuştur. Uzmanlar farklı coğrafyalarda görülen şeylerin Türk adet ve geleneklerine uyarlanması sonucunda horunun meydana geldiğini düşünüyor. Böyle bir inanışın olmasındaki temel neden özellikle horon adı altında oynanan bazı oyunların Bayburt yöresine has olan oyunlar ile benzerlik gösteriyor olmasıdır. Bazı horon türlerine bakıldığı zaman Bayburt yöresine has olan bazı oyunlarda kısmi değişiklikler yapılarak horon haline getirildiği görülmektedir.

Erzincan yöresine ait olan bazı oyunlar incelendiği zaman bu oyunlarda değişiklik yapılarak horun haline getirildiği görülüyor. Bu durumdan yola çıkıldığında horonun birçok dans türünde uyarlama yapılarak oluştuğu söylenebilir. Karadeniz bölgesine gidecek olursanız yapılan birçok etkinlikte insanların horon oynadıklarını görebilirsiniz. Horonun tarihçesi hakkında elbette daha söylenecek çok şey vardır ancak gerisi derin tarihe girdiğinden dolayı sizlere horonun tarihçesi hakkında sadece bu bilgileri vermek istiyoruz.

Horon insanın içinin kıpır kıpır olmasını sağlayan bir dans türüdür. Bu oyunu oynaya kişi oyun esnasında aşırı derecede hareketli olduğundan dolayı horonun yorucu bir dans türü olduğunu söylersek yanlış bir cümle kurmuş olmayız. Ülkemizin neredeyse her şehrinde horona olan ilgi her geçen gün arttığından dolayı sadece horon oynama konusunda eğitim veren dans kursları açılmıştır. Bu kurslara giderek sizler de kısa süre içerisinde horon oynamayı öğrenebilirsiniz.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here