Hayvan hücresi nedir özellikleri yapısı

Hayvan hücresi, hayvan grubunda yer alan canlıların en küçük yapı taşıdır. Bu hücreler yer aldığı canlı bedeninin büyüyüp gelişmesini, çoğalmasını ve oluşan hasarların onarılmasını gerçekleştirir. Kısacası hayvan hücrelerinin canlılığın devamını sağladığı söylenebilir.

Hayvan hücresinin bitki hücreleriyle benzerlikleri vardır ancak keskin bir şekilde fark yaratan özellikler de hayvan hücrelerinde bulunur. Örneğin hücre çeperinin ve plastitlerin olmaması, sentrozom ve lizozomların yer alması belirgin özellikleri arasında yer alır.

Hayvan hücresinin iyi bir şekilde anlaşılması için hayvan hücresi modeli incelenerek yapısı tamamen kavranmalıdır. Bu yüzden bu belirtmiş olduğumuz detaylara bu makalede yer vereceğiz.

Hayvan Hücresi Nedir?

Hayvan adı verilen canlı grubunda yer alan canlıları meydana getiren en küçük yapı taşına hayvan hücresi denilmektedir. Hayvan hücreleri bir zarla çevrilidir. Hayvan hücresinin orta kısmında bir çekirdek vardır ve bu çekirdeğin içerisinde kalıtsal özelliklerin yer aldığı DNA sarmalı bulunur. Ayrıca zarın içerisinde hücrenin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi adına çeşitli organeller yer alır. Hücre yapısı incelendiğinde sistemde yer alan organellerin tamamının belirli bir görevi olduğu görülmektedir. Bazı organeller enzim ve hormon üretiminden sorumluyken bazıları yaşamsal faaliyetler için gerekli olan enerjiyi üretmekle görevlidir.

Hayvan Hücresinin Özellikleri Nelerdir?

Hayvan hücreleri büyüklüklerine ve şekillerine göre farklı özelliklere sahip olsa da ortak olan çok sayıda özellikleri bulunmaktadır. Aşağıda maddeler halinde bu özelliklerin neler olduğu ele alındı.

  • Hayvan hücrelerinde hücre çeperi bulunmamaktadır,
  • Hayvan hücrelerinde plastitler yer almaz,
  • Az sayıda olmakla birlikte kofullar vardır,
  • Lizozom ve sentrozom yer alır,

Hayvan Hücresi Yapısı ve Modeli

Hayvan hücresini iyi bir şekilde anlayabilmek için kesinlikle hücre modeli incelenmelidir. Bu yüzden hayvan hücresi yapısı hakkında bilgi almadan önce aşağıdaki görselde yer alan hayvan hücresi modelini iyi bir şekilde inceleyin.

  1. Hücre zarı: Sitoplazmayı tamamen kaplayan ve içerisinde yer alan yapıları koruyan kısımdır. Hücre zarı ince bir yapıya sahip olup yarı geçirgen özelliktedir.
  2. Sentrioller: silindir şeklinde olan sentrioller hücrede mikrotübüllerin düzenlenmesinden sorumlu olan yapıdır.
  3. Kamçı: hücrelerin üstünde çıkıntı şeklinde yer alan bu yapı, hücrenin hareket etmesini sağlar.
  4. Sitoplazma: jele benzer bir yapıda olup hücrenin içini tamamen kaplamaktadır.
  5. Endoplazmik retekulum: ribozomlu ve ribozomsuz türleri bulunmaktadır. Hücre içerisindeki taşıma görevini üstlenir.
  6. Golgi: bazı hücre içi ürünlerin imal edilmesi, depolanması ve taşınması golgi aygıtının görevidir.
  7. Lizozom: hücre içerisinde nükleik asitleri sindirmekle görevli olan yapıdır.
  8. Mikrotübüller: Hücrenin mukavemetini arttırmak ve hücreyi şekillendirmek mikrotübüllerin görevidir. Bu yapıların içinin boş olduğu bilinmektedir.
  9. Mitokondri: hücresel solunum mitokondri aracılığıyla gerçekleştirilir. Ayrıca hücrenin faaliyetleri için gerekli olan enerjiyi üretir.
  10. Çekirdek: kalıtsal özelliklerin saklandığı kısım çekirdektir.
  11. Ribozom: proteinlerin sentezlenmesinden sorumludur. RNA ve proteinlerden meydana gelir.

Hayvan hücresi nedir, hayvan hücresi özellikleri ve yapısı hakkında bilmeniz gereken bilgiler bu şekildedir. Bilimsel araştırmalarda bu yapıda yer alan organellerin detaylandırıldığı da bilinmektedir. Hatta bilim insanları bu güne kadar keşfedilmeyen birçok özelliğin de hücre içerisinde var olduğu söylüyor. Özelle çekirdek içerisinde yer alan DNA üzerinde en çok çalışma yapılan kısımların başında yer alıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here