Gelincik hayvanı ülkemizde özellikle kırsal kesimde sıklıkla gözlemlenen, özellikleri ile insanların dikkatini çekmeyi başaran bir hayvan türüdür. Gelincik hayvanı Avrupa ve Amerika topraklarında yaşam sürmektedir. Doğada bulunan kemirgenleri, sürüngenleri ve böcekleri yiyerek beslenmektedir. Gelincik hayvanının özellikleri bu hayvan türünü birçok hayvan türünden ayırmaktadır. Yaklaşık olarak 20 santimetre boyunda olan bu hayvan avlanma yetenekleri ile ön plana çıkmaktadır. Kısa kuyruklu, uzun kuyruklu, kokulu ve avcı olmak üzere çeşitli türleri bulunan gelincik hayvanı aşırı derecede aktiftir. Kümes hayvanlarını öldürmesinden dolayı köylüler bu canlıları yok etmek istemektedir ve bu yüzden gelincik nasıl yok edilir konusu da sıklıkla gündeme gelmektedir ancak bilinmelidir ki gelincikler ekosistemde büyük bir görev üstlenmektedir.
Kırmızı veya kahverengi tüyleriyle dikkat çeken gelinciklerin karınlarının en alt kısmı beyaz tüylerle kaplıdır. Fareleri, tavşanları, kuşları ve kümes hayvanlarını avlayarak beslenen bu canlı birçok hayvan türünün doğada aşırı derecede çoğalmasını engellediğinden dolayı ekosistemin dengede kalması için önemlidir. Kırsal kesimde bir kümese dadandığı zaman kümes içerisinde yer alan tüm hayvanları öldürmesiyle bilinir. Bu yüzden bu hayvanın verdiği zararları engellemek adına çeşitli önlemlerin alınması gereklidir. Avladığı hayvanları genelde boyun bölgesinde yer alan damarları kopararak öldürür. Bir gece kümes içerisindeki tüm hayvanları dahi öldürdüğü gözlemlenmiştir.
Gelinciklerin çeşitli depoları bulunmaktadır. Bu hayvanlar avlanma konusunda sıkıntı çektikleri zaman depolarda yer alan besinleri tüketerek yaşam sürerler. Yüze bilmeleri ve ağaçlara tırmanabilmeleri gelincikleri eşsiz birer canlı olarak karşımıza çıkarmaktadır. Ağaçların üst kısımlarında yer alan kuş yumurtalarını da yemelerinden dolayı kuş nüfusunun dengede kalmasını sağlamaktadırlar. Yemeyi çok sevdiği hayvanlar tavuklar olduğu için kırsal kesimde gelinciklere tavuk hırsızı denildiğinde biliniyor.
Gelincikler mart ayı geldiği zaman çiftleşmeye başlamaktadır. Bu hayvanların gebelik süresi ortalama olarak 6 haftadır. Bilgitimi.com bir seferde yaklaşık olarak 7 yavru yaptıkları bilinmektedir ancak doğa şartlarından dolayı yavruların tamamı yaşayamamaktadır. Soğuk bölgelerde yaşam süren gelinciklerin koyu renkte tüylere sahip olduğu, sıcak yerlerde yaşam süren gelinciklerin ise açık renkli tüylere sahip olduğu biliniyor. Kış mevsimi geldiğinde beyaz rengi alan gelincikler bu sayede karda kendilerini iyi bir şekilde kamufle etmektedir.
Doğada gelinciklerin düşmanı olan canlılar da bulunmaktadır. Özellikle baykuş, şahin, atmaca ve kartal gibi canlıların gelincikleri avladıkları biliniyor. Kümes içerisinde yer alan hayvanları öldürmesinden dolayı köylüler gelincikleri öldürseler de bunun ekosisteme ciddi anlamda zarar verdiğinin bilmesi gerekmektedir çünkü bir köyde gelincikler katledilecek olursa o köyde fare nüfusu, yılan nüfusu ve böcek nüfusu aşırı derecede artış gösterecektir. Bir beladan kurtulmak için o belayı yok etmeniz daha farklı belalar ile mücadele etmek zorunda kalmanıza neden olacaktır. Gelincik türü hayvanlarla ilgileniyorsanız memeli hayvanların gebelik süreleri bağlantısına da bakmanızı tavsiye ederiz.