Gebelik döneminde anne adayında köklü değişimler meydana gelmektedir ve ödem oluşumu da bunlardan birisidir. Ödeme oluşumu neredeyse her anne adayında meydana geldiği için gebelikte ödem ne zaman başlar sorusu akıllara geliyor. Gebelikte ödem hamileliğin son aylarında ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar ödem oluşumunu kilo artışıyla özdeşleştirmektedir. Hamilelik döneminde dengesiz bir şekilde beslenip aşırı derecede kilo alan anne adaylarında ödem oluşumu daha fazlayken aşırı kilo almayan ve dengeli beslenen anne adaylarında meydana gelen ödemler daha azdır.
Gebelik döneminde oluşan ödemler anne sağlığını tehdit ettiği gibi bebeğin yaşamını da tehdit etmektedir. Aşırı ödem oluşumu nedeniyle hamileliğinin son aylarında bebeğini kaybeden anne sayısı hafife alınmayacak kadar fazladır. Bu yüzden ödem oluşumu tespit edildiği andan itibaren yeni ödemlerin meydana gelmesini engellemek ve var olan ödemleri yok etmek adına tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu tip durumlarda yapacağınız bireysel uygulamalar sağlığınızın daha kötüye gitmesine neden olabileceğinden dolayı kesinlikle ödem oluşumu başladığında tıbbi destek almanız gerekiyor. Vücudunuzda ödemlerin meydana gelip gelmediğini anlayamıyorsanız gelin hep birlikte ödem belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi alalım.
Hamilelikte ödem belirtileri ve tedavisi
Ödem vücudun çeşitli bölgelerinde şişkinliklerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Gebelikte ödem belirtileri sayılırken el ve ayaklarda şişkinliklerin olması en çok üzerinde durulan konudur. Uzmanlar gebelikte ödem neden olur sorusuna kişinin dengesiz beslenmesini gerekçe olarak göstermektedir. Özellikle hamileliğin sekizinci ayında ortaya çıkmaya başlayan ödemler dengesiz beslenmenizden dolayı meydana gelmektedir.
Hızlı kilo alımı ödemin oluşmasını tetikler. Bu yüzden hamilelik döneminde hızlı bir şekilde kilo olmanıza neden olacak etkiye sahip un, şeker, yağ ve tuz gibi gıdaların tüketimine sınırlama getirin çünkü bu gıdalar en fazla ödem oluşumuna neden olan gıdalardır. Bu gıdalar yerine sindirim sisteminizin rahatlamasını sağlayacak türden olan lif oranı yüksek yiyecekleri tüketmeye çalışın.
Gebelik döneminde su tüketimi aşırı derecede önemlidir. Hem ödem oluşumunu engellemek hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak adına günde en az 2 litre su içmeye çalışın. Ayrıca hem bebeğinizin hem de sizin için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlıklı bir şekilde almak adına sebze tüketimine ağırlık verin. Yeşil yapraklı sebzelerin ödemi engelleme konusunda etkili oldukları biliniyor. Beyaz ekmek tüketimi kişinin daha hızlı şişmanlamasına ve buna paralel olarak ödem oluşumunun artmasına neden olur. Bu yüzden sadece hamilelik dönemini sınırlamamak üzere hayatınızın her evresinde beyaz ekmek tüketmek yerine kepekli ekmeği tüketmeye özen gösterin.
Gebeliğin ilk dönemlerinde besleyici olan ancak kilo almanıza neden olan yiyecekleri de tüketebilirsiniz çünkü bu bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi adına önemlidir. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını düşünmek zorunda kalacağınızdan dolayı son dönemlerde kilo almanıza neden olmayacak besinleri tercih edin. Gebelikte ödem oluşumu meydana geldiği zaman tedavisi çeşitli egzersizler ve diyetler ile olmaktadır. Ödemler bebeğin anne karnında zehirlenmesine ve yaşamını yitirmesine neden olabilir. Bu yüzden ödem oluşumu meydana geldiği zaman kesinlikle tıbbi destek alın.