Dizel Motor Nedir Nasıl Çalışır?

Bir Alman buluşu olan dizel motorlar, dünya genelinde en çok kullanılan motorlardan birisidir. 1982 senesinde Alman asıllı bir mühendis olan Rudolf Diesel tarafından icat edilmiş olan dizel motorlar, diğer yakıt türleri ile çalışan motorlar ile benzer özellikler gösterse de diğer motorlardan ayrılıp tercih edilmelerini sağlayan çok sayıda özellikleri bulunmaktadır. Son zamanlarda özellikle yakıttan kar etmek isteyen çok sayıda otomobil tutkunu tercihini dizel motorlardan yana kullandığından dolayı dizel motorlar nasıl çalışır sorusu gündeme gelmiştir.

Yukarıda sizlere dizel motorların diğer motor türleri ile benzer özellikleri sergilediğini söylemiştik. Dizel motorları benzinli motorlardan ayıran en önemli özelliklerin başında yanma odası tasarımı yer almaktadır. Sizlerinde bildiğiniz gibi benzinli motorlarda yanma odası içerisinde hava-yakıt karıştırılarak sıkıştırılır. Dizel motorlarda ise sıkıştırma zamanında sadece hava bulunmaktadır. İstenilen yüksek sıcaklık havasının sıkıştırılması sayesinde elde edilir.

Dizel motorlarda sıkıştırma zamanında yanma odası içerisinde yakıt bulunmamaktadır. Yaklaşık olarak sıkıştırma zamanının sonuna gelindiği zaman yüksek bir sıcaklık elde edilir ve yanma odası içerisine özel olarak tasarlanmış olan basınçlı enjektörler aracılığıyla yakıt püskürtülür. Yanma odasında sıkıştırmadan dolayı yüksek bir basınç ve sıcaklık olduğundan dolayı da ciddi bir patlama gerçekleşir ve bu patlama sonucunda hafife alınmayacak derecede yüksek güç oluşur. Oluşan bu güç de pistonun aşağı yönlü hareket ettirilmesini sağlar.

Dizel motorları benzinli motorlardan ayıran ve en ön plana çıkan özellik bu şekildedir. Her iki motor kıyaslandığında birbirlerine oranla çeşitli avantajlarının olduğu görülmektedir. Dizel motorların en önemli avantajlarının başında verimlerinin yüksek olması yer almaktadır. Sizlerin de bildiğiniz gibi benzinli motorlarda gerçekleşen yanma sonrasında egzozdan hafife alınmayacak miktarda yanmamış yakıt atılmaktadır. Dizel motorlarda ise bu durumdan söz etmek neredeyse mümkün değildir. Bunun temel sebebi ise yakıtın iyi derecede hesaplanarak yanma odasına püskürtülmesidir. Özel basınçlı enjektörler ile sadece belirli miktarda yakıt püskürtüldüğünden dolayı egzozdan yanmamış yakıtın atılmasından bahsetmek pek mümkün değildir. Eğer yanmamış yakıt atılıyorsa bu durumun tek nedeni aracınızın motorunun bozuk olmasıdır.
Dizel motorlarda verim yüksek olduğu kadar motor gücü de aynı oranda yüksektir. Özellikle yüksek ara kalkış gerektiren ve ara hızların daha hızlı bir şekilde artması istenen araçlarda tercih olarak dizel motorlar seçilmektedir. Dizel motorların bu denli çok avantajı vardır ancak motor aşırı derecede ağır olduğundan dolayı benzinli motorlara oranla yüksek devirlere ulaşmak pek mümkün değildir. Bu yüzden yüksek devir gerektiren yerlerde, dizel motorlara oranla verimlerinin düşük olmasına rağmen benzinli motorlar tercih edilmektedir.

Dizel motorlar özellikle şehir taşımacılığında kendisini ön plana çıkarıyor ancak motor bilinçli bir şekilde kullanılmadığı zaman ciddi dezavantajlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenden dolayı dizel araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler bağlantısına göz atmanızda fayda var.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here