Antifriz motorlu taşıtlarda radyatörde yer alan soğutma suyunun düşük sıcaklıklarda dahi donmadan motoru soğutmaya devam etmesi adına geliştirilmiş olan kimyasal bir maddedir. İçten yanmalı motorlar çalıştıkları zaman yüksek bir ısı meydana gelir. Motor bloğunun ve pistonların oluşan bu yüksek ısıdan olumsuz etkilenmemesi için motor blokları radyatörden gönderilen hava yardımıyla ya da su yardımıyla soğutulmaktadır. Çevre sıcaklığı sıfırın altına indiği zaman radyatörde yer alan su buz haline geçmeye başlayacağından dolayı motor bloğunu soğutmak için radyatör tarafından su gönderilemez ve bu durum bir süre sonra motorda aşınmaların olmasına, motorun bozulmasına neden olur. Antifriz ne işe yarar diyecek olursanız işte düşük sıcaklıklarda motoru soğutmak adına kullanılan suyun sıfır derecenin altında dahi donmasını engelleyerek motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağladığını söyleyebiliriz.
İçten yanmalı motorlarda çalışma süresi uzadığında motor bloğu ciddi anlamda ısınır. Isınan bu motor bloğu soğutulmayacak olursa sıcaklığın etkisiyle motor bloğunda çatlama meydana gelir ve bu durumda motorun tamamen dağılmasına neden olur. Dağınık haldeki motorun çalışması mümkün olmadığından ötürü de araç durur. Oluşan bu yüksek sıcaklığı ortadan kaldırmak için çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Örneği motor blokları alüminyum alaşımlı olarak üretilmiş ve bu sayede oluşan sıcaklığın ortamdan uzaklaştırılması kolay hale gelmiştir. Ayrıca sıcaklığı almak adına radyatörler aracılığıyla motorlara su gönderilmektedir. Hava ile soğutulan motor sistemleri de bulunmaktadır. Günümüzde performansı yüksek olan birçok motor su ile soğutulmaktadır. Bu yüzden antifriz adı verilen bu kimyasal maddenin önemi karşımıza daha fazla çıkıyor.
Birçoğunuzun aklına madem antifriz bu kadar etkili neden o zaman su yerine antifriz konulmuyor sorusu gelebilir. Yapılan incelemeler sonucunda antifriz adı verilen bu maddenin oranı iyi ayarlanmayacak olursa istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir ve antifriz su karışımı antifrize oranla daha düşük sıcaklıklarda donmaktadır. Örneğin saf halde bulunan antifriz -12 santigrat derecede donar. Su ile karıştırılmış olan antifriz -37 santigrat derecede donmaktadır. Yapılan bu gözlemlemeden yola çıkıldığında da antifrizin saf haldeyken değil su ile etkileşime girdiği zaman daha iyi performans gösterdiği görülüyor. Bu yüzden motor uzmanları su içerisine antifriz katılırken oranın iyi yakalanması gerektiğini belirtmektedir. Suya ne kadar antifriz katmak gerekiyor diyorsanız yüzde 50 oranında bir antifriz ilave edilmesinin yeterli olacağını söylememiz mümkündür.
Motor bloklarında meydana gelen bu ısınmayı önlemek için tarih boyunca çeşitli maddeler kullanılmıştır. Örneğin balla dahi motor soğutulmaya çalışılmıştır ancak olumlu sonuçlar elde edildiği söylenemez. Yapılan uzun araştırmalar sonucunda en iyi maddenin etilen glikol olduğu tespit edilmiştir. Antifriz adı verilen bu maddenin etilen glikol olduğunu da söyleyebiliriz. Su içerisine katılan antifriz hava sıcaklıkları düştüğü zaman suyun içerisinde buz kristallerinin oluşmasını engellemektedir ve bu sayede su donmadan motoru soğutmaya devam etmektedir. Rusya ve Kanada gibi ülkelerde sıcaklık değerleri yıl içerisinde aşırı derecede düştüğünden dolayı bu tip ülkelerde motorlu taşıt kullanan kişilerin kesinlikle soğutma suyunun içerisine antifriz dahil etmesi aşırı derecede önemlidir. Soğutma suyuna antifriz dahil edilmeyecek olursa motorlar aşırı derecede ısınacağından dolayı bir süre sonra ciddi anlamda zarar görecek ve çalışmayacak duruma gelecektir. Ülkemizde her ne kadar aşırı soğuklar olmasa da zaman zaman don olayları yaşandığından dolayı otomobil tutkunlarına antifriz kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.