Anakartlar elektronik sistemlerden kullanılan devre kartlarıdır. Devre kartı denildiği zaman akla basit bir yapı gelse de anakartların aşırı derecede kompleks yapıda olduklarını belirtmek isteriz. Teknoloji her geçen gün geliştiğinden dolayı anakart teknolojisi de gelişen teknoloji ile gelişmeye devam etmekte ve her geçen gün çağın teknolojilerini içerisinde barındırmaya devam etmektedir. Anakart nasıl çalışır konusuna geçmeden evvel anakartların tarihçesine inmek daha mantıklı olacaktır. İlk anakart IBM firmasının bilgisayarlarında kullanmak adına 1982 senesinde üretilmiştir. İlk üretilen anakart tabi ki günümüz teknolojisini yakalayamadığından daha basit bir yapıdaydı. IBM tarafından üretimi yapılan bu anakart üzerinde 4.7 MHZ Intel 8088 işlemci, BIOS, bellek ve sistemi sorunsuz çalıştırabilmek adına daha birçok kart yuvası yer almaktaydı.
Anakartlar elektronik devre içerisinde yer alan tüm parçalar ile koordinasyonu sağlayan temel parçadır. Parçalar arasındaki iletişim anakartlar üzerinde bulunan işlemciler sayesinde gerçekleştirilmektedir. Asus, Intel, Gigabyte, MSI firmaları günümüzde bilgisayar anakartı üretimi ile ön plana çıkan firmalardır. Anakartlarda iletişim hızı performansı ciddi anlamda etkilediğinden dolayı bu firmalar aynı Chipsetleri kullanıyor olmasına rağmen iletişim hızını arttırmak ve en popüler anakart firması haline gelmek adına birbirleriyle yarış içerisindedir. İlgili firmaların yarış içerisinde olması anakart teknolojisinin her geçen gün bir üst seviyeye ulaşmasını sağlamaktadır.
Anakartları gözlemleyecek olursanız bu kartlar üzerinde çok sayıda bakır yolların yer aldığını ve ana gövdenin fiberglas malzemelerden yapıldığını gözlemleyebilirsiniz. Dışarında bakıldığında aşırı derecede kompleks görünen anakartlar çalışma olarak bir o kadar basittir. Anakart tek başına yetersiz olan bir elemandır. Anakartların fonksiyonel olarak çalışabilmesi için özellikle anakart üzerinde işlemci, Chipset, Ram, Ses kartı, Ekran kartı, Ethernet kartı, Bios, Ram slotları, PCI slotları, AGP Slotları gibi donanımlar yer almalıdır. Eğer bu ek donanımlar olmayacak olursa anakart tek başına herhangi bir şeye yaramayacaktır. Anakart üzerinde yer alan bu ek donanımlar sistem iletişim hızını aşırı derecede etkiler. Anakart ne kadar son teknoloji ürünü olursa olsun ek donanımlar yetersiz kaldığı müddetçe iletişim hızının yükseltilmesi mümkün değildir. Bu yüzden firmalar anakartları her geçen gün geliştirmek için mücadele ettikleri gibi ek donanımları da geliştirmek adına ARGE çalışmaları yapmaktadır.
Anakart adı verilen sistem elemanlarının temel görevi üzerine takılan ya da harici olarak ilave edilen sistemler arasında iletişim kurup tüm verileri bir merkezde toplamaktır. Merkez toplanan veriler değerlendirilerek ek donanımlar arasında koordinasyon sağlanmaktadır. Anakartta meydana gelecek en ufacık problem sistemin çökmesine ve bilgisayarın çalışmamasına neden olacaktır.
Anakartlar bilgisayar dünyasının en önemli elemanıdır. Bilgisayar çağında olduğumuzdan dolayı bilgisayarlar bazı durumlarda isteklerimize cevap verememekte ve bu yüzden bilgisayarların geliştirilmesine gereksinim duyulmaktadır. Bilgisayar kullanıcılarının sorunlarını incelediğimizde özellikle kullanıcıların hız ile alakalı sıkıntılarının olduğunu görmekteyiz. Bilgisayarın sistemsel hızına anakart en fazla etki eden elemandır. Bu yüzden anakartların iletişim hızları arttırarak bilgisayarların sistemsel hızları arttırılmaya çalışılmaktadır. İlerleyen zaman içerisinde gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayar performanslarının en uç noktalara ulaşması beklenmektedir.