Anadolu İsmi Nereden Gelmektedir?

İstanbul Boğazından Asya Kıtasına kadar uzanan coğrafyaya sizlerinde bildiğiniz gibi Anadolu denilmektedir. Tarih kitaplarında sürekli olarak karşımıza çıkan Anadolu toprakları kavramını hepimiz okumuşuzdur ancak birçoğumuza Anadolu ismi nereden gelmektedir sorusu sorulduğunda maalesef net bir cevap verememekteyiz. Bu durumun farkında ve bilincinde olan kişiler olarak bu olayı aydınlığa kavuşturmak adına sizlere Anadolu ismi nereden gelmiştir konusunda bilgi vereceğiz.

Anadolu topraklarında tarih boyunda her zaman Türkler yaşam sürmüş olsa da 1071 tarihinde gerçekleşen Malazgirt savaşından sonra Anadolu’ya büyük bir Türk girişi olmuştur. Malazgirt savaşı Anadolu açısından büyük bir öneme haiz olduğundan dolayı Malazgirt denildiği zaman Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır denilmektedir. Türkler bir dönem Bizans’a ait olan Anadolu topraklarında yaşam sürmeye başladıktansa bu coğrafyaya Anadolu denilmeye başlanmıştır. Bu ismin nereden geldiği ile alakalı çok sayıda efsane bulunmaktadır ve bu efsanelerden yola çıkarak bilimsel araştırmalar yapılmaya devam etmektedir. Bu nedenden dolayı sizlere ilgili efsanelerin neler olduğunu aktarmak istiyoruz.

Anadolu Selçuklu Devletinin en ünlü hükümdarlarından birisi olan Alaaddin Keykubat’ın en büyük hayallerinden birisi Anadolu topraklarını bir İslam coğrafyası haline getirmekti. Bu hayalini gerçekleştirmek üzere çok sayıda seferler yapan Alaaddin Keykubat, sınırları iyice genişletti. Önemli yerlerden birisi olan Başköy Rum Kalesini de almaya karar veren başarılı hükümdar bu kaleyi almak için sefer hazırlıklarını tamamlayıp yola koyuldu. Savaşmak için ilerleyen ordusu ile birlikte Ankara ilinde yer alan Taşlıca köyünde dinlenme kararı verildi. Bu köye gelindiği zaman ilgili köye yıllar önce yerleşmiş olan Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç ile karşılaştılar. Kırmızı Ebe yorgun düşen askerleri serinletmek adına askerlere yayıkta ayran yaptı. Yayıktaki ayranı ikram etmek için taş oluğa döktü. Askerler taş oluktaki ayranları mataralarına doldurdular ancak taş oluktaki ayran çok sayıda asker olmasına rağmen bitmedi ve tüm askerler bu ayrandan aldı. Bu olay karşısında elbette Türk askerleri şaşkına döndü ve bu olay evliyalık belirtisi olarak yorumlandı. Türk askerleri ayranı alırken bir yandan da Kırmızı Ebe ile konuştular. Bu konuşma sırasında doldur ana diyen askerlere Kırmızı Ebe doldurun yavrularım dedi. Taslar tam olarak dolduğu zaman da askerler “Ana, dolu” dediler. Neredeyse her asker bu cümleyi kurduğundan dolayı da bu coğrafyanın adının Anadolu olarak kaldığı düşünülmektedir.
Bundan seneler evvel Anadolu topraklarına Yunanlar hakimdi ve ilgili coğrafyaya Anatole ismini vermişlerdi. Bir efsaneye göre de Anadolu ismi Yunanca kökenli olan Anatole’den gelmektedir. Bu Yunanca kelimenin anlamı doğudur. Anadolu’nun isminin nereden geldiğine dair bu tarz daha birçok şehir efsanesi bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı ilgili ismin nereden geldiğine dair kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Anadolu üzerinde derinlemesine araştırma yapan bir kişiyseniz, Anadoluda kurulan medeniyetler bağlantısına da göz atmanızda fayda var.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here