Akvaryum koşullarına kolay uyum sağlamaları, can alıcı renklerinin olması ve bakımlarının birçok akvaryumda yaşam sürebilen balığa oranla daha kolay olması balık besleme tutkunlarını Japon balıklarına yöneltmektedir. Akvaryumda Japon balığı nasıl beslenir diyenler için bu güzel canlıların üretimi nasıl yapılır konusunda araştırma yaptık ve Japon balığı bakımıyla alakalı değerli bilgilere ulaştık. Anavatanı Asya olan bu balık türü özellikle balık yetiştiriciliğine yeni başlayan neredeyse herkesin ilgisini çekiyor. Ülkemizde bu balıklara Japon balığı denilse de Avrupa’da gold fish ismiyle anıldığını da bilmekte fayda var. Sizlere bilimsel adı carassius auratus olan bu balık türüne ilgiliyseniz sayfamızdan akvaryumda Japon balığı nasıl yetiştirilir konusunda bilgi alabilirsiniz.
Bu balıkların huzurlu bir şekilde yaşaması için akvaryum boyutlarının en az 50 litre su barındırabilecek kapasitede olması gerekmektedir. Günümüzde insanlar her ne kadar kavanoz boyutunda olan fanuslar içerisinde Japon balıklarını beslemeye çalışsa da bu balıklardan verim almak için bu tarz boyutların uygun olmadığını bilmenizi isteriz. Japon balıklarında mide bulunmamaktadır. Mideleri olmadığından dolayı sürekli yeme hissiyatları bulunur. Bu balıklara ne kadar yem verirseniz aynı oranda bu yemleri yemeye çalışacaklardır. Bu durum da balıkların bir süre sonra şişip ölmesine neden olur. Akvaryumda Japon balığı nasıl beslenir konusunda en çok üzerinde durulması gerekilen şey balıkların beslenmesidir çünkü toplu halde gerçekleşen balık ölümlerinin büyük bölümü yanlış yapılan besleme sisteminden kaynaklanmaktadır. Balıklarınızın aşırı beslenmesinden dolayı ölmesini istemiyorsanız balıklarınızı dengeli bir şekilde beslemeye başlayın.
Tüm koşulların uygun olması durumunda Japon balıkları 30 yıla kadar yaşam sürebilir. Maksimum 35 santimetre boyuna kadar ulaşabilen bu balıklar uysal yapıları ile tanınmaktadır. Yani akvaryum içerisinde yer alan neredeyse her balıkla uyumlu bir şekilde yaşayabilirler ancak etçil bir balık türü akvaryum içerisinde yer alırsa bu balıklar Japon balıklarına zarar verebilir. Bu yüzden Japon balıklarının yanında etçil yapıda olan balıklar kesinlikler beslenmemelidir. Aksi takdirde sabah kalkıp akvaryuma baktığınızda Japon balıklarının gözünün ya da kuyruğunun olmadığını görme ihtimaliniz bulunmaktadır.
Akvaryum içerisinde yer alan suyun pH değerinin 6 ila 8 arasında olması gerekmektedir. Ayrıca su sıcaklığı da bu balıkların yaşaması için önem arz ediyor. Yapılan incelemeler sonucunda ideal su sıcaklığının 19-25 santidrad derece arasında olmasının gerekli olduğu tespit edilmiştir. Balıklarınızın huzuru sizler için önemliyse kesinlikle akvaryumunuzu doğal ortama uygun bir şekilde dizayn edin. Bu sayede balıklarınız doğal ortamda yer aldığını düşünür ve daha sağlıklı olur. Akvaryumların suyunu değiştirirken de dikkatli olun. Şehir şebeke sularındaki klor miktarı yüksek olduğundan dolayı balıklar klordan etkilenebilir. Bu yüzden akvaryumu değiştirmeden önce akvaryuma koyacağınız temiz suyu en az iki gün dinlendirin. Bu sayede balıklarınıza zararı olabilecek maddelerin dibe çökmesini ve suyun daha temiz hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Japon balığı besleyen kişilerin büyük bölümü cinsiyet ayrımı yapmakta zorlanmaktadır. Japon balığı cinsiyeti bağlantısından bu konu hakkında da bilgi alabilirsiniz. Japon balıkları hem etçil hem de otçul yapıdadır. Eğer akvaryum içerisinde aşırı derecede küçük balıklar olursa bu balıkları yiyebilirler. Bu yüzden balıklarınızın boyutsal açıdan birbirine yakın olmasına dikkat edin. Bu akvaryum içerisindeki huzur için önemlidir. Akvaryum dizaynını olabildiğince sade yapın. Akvaryuma bitki koyacak olursanız Japon balıkları bu bitkileri yiyecektir. Bu yüzden fazla bitki barındırmamaya özen gösterin. Eğer balıklarınızın sağlıklı olmasını istiyorsanız balıklarınıza haşlanmış ıspanak verebilirsiniz. Bu balıklarınızın bitki gereksinimini büyük oranda karşılayacaktır. Daha farklı balık türlerine de yönelmek isteyenleriniz varsa akvaryumda lepistes bakımı makalesine de bakmanızı tavsiye ederiz.