İklimin tarımsal şartlara uygun olmasından dolayı Akdeniz bölgesinde yetiştirilen tarım ürünleri birçok bölgemize oranla daha zengindir. Özellikle havaların geç soğuması ve kışların yumuşak geçmesi bölge tarımının veriminin ciddi anlamda artmasını sağlamaktadır. Bölgeyi incelediğimizde tarımsal faaliyetlerin ekonomik uğraş olarak baş sıralarda bulunduğunu görmekteyiz. Bölgede yetiştirilen tarım ürünleri iç pazarda satışa sunulduğu gibi ihtiyaç fazlası ürün elde edildiğinden dolayı dış pazarda da ciddi anlamda Akdeniz bölgesinde yetiştirilen tarım ürünleri yer almaktadır. Akdeniz bölgesinde yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir denildiği zaman birçok tarım ürününü belirtmemiz gerektiğinden dolayı sizlere ilgili tarım ürünleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Akdeniz bölgesinde kışlar ılık geçtiği için başka bölgelerde yetişmeyen çeşitli tarım ürünleri de Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Örneğin ülkemizdeki muzun %100’ü Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Ayrıca aynı şekilde kışlar ılık bir şekilde geçtiği için turunçgillerin yaklaşık olarak %90’ı Akdeniz bölgesinde üretilir. Bölgeye hakim olan diğer tarım ürünleri arasında pamuk, sebze, yer fıstığı, anason ve susam yer almaktadır. Ayrıca diğer birçok bölgemizde yetiştiriciliği yapılan çeşitli tarım ürünleri de bölgede yetiştirilmektedir. Gelin bu tarım ürünlerinin neler olduklarını birlikte inceleyelim.
Akdeniz bölgesinde yetişen tarım ürünleri
Turunçgiller: Antalya, Mersin, Finike ve Anamur turunçgil yetiştiriciliğinde baş sırada bulunmaktadır. Ülke üretiminin %90’lık kısmı Akdeniz bölgesinde yapılır. Bölgede üretilen turunçgillerin büyük kısmı ülke sınırları içerisinde kullanıldığı gibi yurt dışına da ciddi anlamda turunçgil satışının yapıldığı bilinmektedir.
Tütün: göller yöresi ve Hatay ili çevresinde yetiştiriciliği yapılan tütün ülkemizin en kaliteli tütünleri arasında sayılmaktadır. Artan sigara fiyatlarına paralel olarak ham haldeki tütünün de fiyatı arttığı için bu bölgede birçok aile ekonomik getirisi yüksek olduğundan dolayı tütün yetiştiriciliği yapıyor. Toprak verimini düşürmesinden dolayı devlet tarafından Akdeniz bölgesindeki bazı yerlerde sınırlamalar getirilmiştir. Bu yüzden insanlar istese bile toprağın verimini korumak adına tütün yetiştiriciliği yapamamaktadır.
Muz: iklim yapısı incelendiğinde Anamur bölgesinde mikro klima tarzında bir etki oluştuğundan dolayı Alanya ve Anamur çevresinde muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölgede yoğun miktarda muz üretildiği için üretilen muzların büyük bölümü yurt dışına satılır. Son yıllarda küresel ısınma nedeniyle iklimsel değişiklikler olduğu için bölgede muz yetiştiriciliği yapan kişiler verimin ciddi anlamda düştüğünü belirtiyor. Bu durum böyle devam edecek olursak ülkemizdeki muz kalitesinin de ciddi anlamda düşmesi beklenmektedir.
Buğday: neredeyse her bölgede yetiştiriciliği yapılan buğday Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. İnsanın aklına ister istemez böylesine verimli topraklarda neden buğday yetiştirilir sorusu gelmektedir. Bu sorunuzu yanıtlamak gerekirse Akdeniz bölgesinde sulamanın yetersiz olduğu ve pamuk ekiminin yapılmadığı alanlarda toprağı değerlendirebilmek adına buğday yetiştiriciliğinin yapıldığını söyleyebiliriz. Buğday pamuğa oranla daha az su istediğinden dolayı toprağı değerlendirebilmek için ideal bir ürün olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle Çukurova bölgesinde yer alan bazı bölgelerde yoğun bir şekilde buğday yetiştiriciliği yapılır.
Pirinç: bölgede üretilen pirinç ülke ihtiyacının fazla olmasından dolayı yurtiçinde tüketilir. Amik ovasında, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke civarlarında yoğun bir şekilde pirinç yetiştiriciliği yapılır. Pirinç bataklık alanda yetiştiğinden dolayı sivrisineklerin artıp sıtma hastalığının görülmesine neden olabildiğinden ötürü pirinç üretim alanları sürekli olarak devlet gözetimindedir.
Gül: Isparta ve burdur illeri yoğun bir şekilde gül tarımının yapıldığı illerdir. Bölgede üretilen güller yağı alınarak kullanıldığı gibi direkt olarak yeşil halde de satışı yapılmaktadır. Ülkemizin en kaliteli günleri Akdeniz bölgesinde yetiştirilir.
Haşhaş: göller yöresi çevresinde yetiştiriciliği yapılan haşhaş ülke ekonomisine yüksek oranda katkı sağlayan tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Haşhaş adı verilen bu bitkiden uyuşturucu imalatı yapıldığından dolayı haşhaş üretimi devlet gözetiminde gerçekleştirilir.
Pamuk: endüstriyel sanayinin ham maddeleri arasında yer alan pamuk Akdeniz bölgesinde Çukurova çevresinde yüksek oranda yetiştirilir. Ülkesel üretim ele alındığında ülke üretiminin yaklaşık olarak %35’lik kısmını Akdeniz bölgesinde yapıldığını söyleyebiliriz. Sulama imkanlarının arttırılması durumunda Akdeniz bölgesinde pamuk üretim oranının gün geçtikçe artması beklenenler arasında yer almaktadır.
Akdeniz bölgesi verimin yüksek olması ve iklim şartlarının uygun olmasından dolayı daha birçok tarım ürününün yetiştirildiği bölgelerden birisidir. Bölgede ülke ihtiyacı olan meyve ve sebzelerin de yetiştiriciliği yapılır. Özellikle Antalya bölgesinde kurulan seralar sebze üretiminin Akdeniz bölgesinde lider konuma gelmesini sağlamıştır. Ülkemizde yetişen tarım ürünleri sizleri yakından ilgilendiriyorsa Marmara bölgesinde yetişen tarım ürünleri bağlantısına bakarak bu bölgede yetişen tarım ürünlerinin ülkeye katkıları hakkında da bilgiler alabilirsiniz.