Lenf Sistemi Nedir?

Lenf sistemi hastalıkları en ciddi hastalıklar sınıfında yer almaktadır. Lenf sisteminin görevleri tam layıkıyla yerine getirilmeyecek olursa lenf sistemi hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar arasında yer alan lenf kanseri en çok korkulan hastalıktır. Lenf sistemi hakkında birçoğumuz bilgi sahibi olmadığımız için hastalıkları tanımadan önce lenf sistemi nedir konusu hakkında bilgi verilmesinin mantıklı olacağını düşünüyoruz. Lenf sistemini tam anlamıyla kavradığını zaman lenf sistemi hastalıkları konusunu da daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.

Canlı bedeni incelendiğinde metabolik faaliyetlerin yerine getirilmesinde aktif şekilde görev alan birçok sistemin olduğu görülmektedir. Lenf sistemi de bu sistemler içerisinde yer alan bir sistemdir. Her sistemin kendisine has özellikleri ve görevleri bulunmaktadır. Bu yüzden lenf sisteminin özellikleri ve görevleri diğer sistemlerden ayrı bir şekilde ele alınmalıdır. Birçoğunuzun lenf sistemi olarak bildiği bu sistem tıp dünyasında lenfatik sistem olarak anılmaktadır. Lenf sistemini derinlemesine bir şekilde inceleyecek olursanız karşınıza lenf damarlarından, lenf düğümlerinden ve lenf sıvısından meydana gelmiş olan bir organ sistemi çıkacaktır. Lenf sistemi birçok uzman tarafından dolaşım sistemi olarak görülse de lenf sisteminin dolaşım sisteminden tamamen farklı ve daha karmaşık bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Peki, lenf sisteminin görevleri nelerdir? Bu konuya yoğunlaştığımızda lenf sisteminin özellikle bağışıklık sistemi ile alakalı görevlerinin olduğunu görmekteyiz.

Lenf sistemini incelediğimizde lenf sisteminin aynı kan dolaşım sistemi gibi hücrelerde ve dokularda yer alan maddeleri topladığını görmekteyiz. Sizlerin de bildiğiniz gibi kan sisteminde iki yönlü bir dolaşan söz konusudur ancak lenf sisteminde tek yönlü bir toplama işleminin olduğunu söylemek mümkündür. Lenf sistemi aracılığıyla toplanan maddeleri incelediğimizde özellikle proteinler ve suyun lenf sistemi aracılığıyla toplandığını görmekteyiz. Bu toplama işlemine tıp dünyasında transport denilmektedir. Lenf sistemiyle transport edilen maddeler arasında ölen hücreler, yıpranan hücreler, bakteriler, tam sindirilmemiş yağlar ve çeşitli hastalıklara neden olabilecek maddeler yer almaktadır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz maddeler lenf sisteminde yer alan kanallar aracılığıyla toplanır ve sonrasında daha büyük olan kanallara gönderilir. Daha büyük kanallara geçen bu maddeler sonrasında toplardamarlara sevk edilir. Zararlı birçok maddenin toplanıp toplardamarlara ulaştırılmasını sağladıkları için lenf sisteminin adeta bir filtre sistemi gibi çalıştığını söylememiz mümkündür.

Lenf sisteminde yer alan lenf bezleri ilgili sisteminin en önemli kısımlarıdır. Lenf bezleri bazen bir toplu iğne ucu kadar bazen ise daha büyük olabilmektedir. Tüm lenf bezleri birbirlerine çeşitli damarlar ile bağlıdır. Bu lenf bezlerinde ufacık bir sorun meydana gelmesi durumunda ilgili sorundan en fazla bağışıklık sistemi etkilenir. Günümüzde bağışıklık sistemi hastalıkları olarak bilinen birçok hastalık lenf bezlerinde meydana gelen sorunlardan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Lenf bezleri nerede bulunur diyecek olursanız vücut içerisinde çok fazla sayıda lenf bezinin olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle boyun, koltuk altı, kasık ve leğen kemiği bezleri lenf sisteminin en önemli olan lenf bezleridir. En çok gözlemlenen lenf bezi rahatsızlıklar arasında iltihaplanmalar yer almaktadır. Lenf bezlerinde iltihaplanmalar meydana gelecek olursa lenfler aşırı derecede şişer ve basınca bağlı olarak ağrılar meydana gelir. Lenf bezleri bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabileceğinden dolayı kesinlikle bu sistemde meydana gelebilecek bir sorun olursa en kısa süre içerisinde tedavi edilmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here