Hapşırma, burun da yer alan sinirlerin çeşitli faktörler ile uyarılması sonucunda kişinin istemsiz bir şekilde aniden burun ve ağız yolu ile hızlı bir şekilde hava vermesi durumudur. Hapşırma genel olarak burun içerisinde yer alan kılların burun sinirlerini uyarması ile oluşabileceği gibi dış faktörler ile de uyarılabilmektedir. Kullanılan bir parfüm, alerjik bir durum, güneşe uzun süre bakılması, burundan hava çekilmesi gibi faktörler de hapşırma eyleminin gerçekleşmesini sağlayabilmektedir. Burun içerisinde yer alan sinirler uyarıldığı zaman burada bir sıvı salgılanır ve bu sıvı beraberinde hapşırma eylemini getirir. Normal şartlarda insanlar hapşırdıkları zaman bu sıvının varlığını hissedemezler ancak hapşırma şiddeti büyüdüğünde çoğumuzun burnunda adeta su geliyormuş gibi hissiyat oluşur. İşte bu sıvı sinirler tarafından uyarılma sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi burun içerisinde yer alan sinirler uyarıldıktan sonra bir salgı meydana gelmektedir. Bu salgı meydana geldikten sonra beyne tekrardan bir mesaj gönderilir yani beyin uyarılır. Akabinde boyun kasları eyleme dahil olur ve kişi vücut içerisinde yer alan bu kasların harekete geçmesi ile birlikte hapşırma eylemi vücuttan ani bir şekilde nefes boşalması şeklinde gerçekleşmektedir.
Hapşırma esnasında oluşan hava hem burundan hem de ağızdan dışarı atılmaktadır. Havanın dışarı atılmasında burun ve ağız yolunun kullanılmasındaki temel neden yüksek bir basıncın meydana gelmesidir. Nefes boşalması olduğu anda boğaz kısmında yer alan ses telleri kapanır. Eylemin gerçekleşmesine yakın yüksek basınç oluştuğundan dolayı ses telleri basınca dayanamaz ve açılır. Bu durum sonucunda da hapşırma eylemi sırasında yüksek bir ses meydana gelmektedir. Hapşırma özellikle ağız ve burun yolunda yer alan mikropların dışarı atılmasında etkilidir. Bu nedenden dolayı kişi hapşırırken ağzını ve burnunu güzelce bir şekilde kapatmalıdır çünkü burundan ve ağızdan atılan mikroplar çevreye yayılarak diğer insanların hasta olmasına neden olabilir. Hapşırma sırasında sadece elinizi kullandıysanız mikropların büyük bölümü elinize geçmiştir. İnsanlarla tokalaşmak bu mikropların diğer insanlara geçmesine neden olabilir. Bu yüzden hapşırma eyleminden sonra eğer sadece eliniz aracılığıyla ağız ve burnunuzu kapattıysanız ellerinizi yıkamaya özen gösterin. Aksi takdirde elinize bulaşan mikroplar başka insanlara da taşınacaktır.
İnsanların bazıları hapşırma eylemi sırasında burunlarını ve ağızlarına güzelce tıkamaktadır. Amaç aslında hapşırma eylemini ortadan kaldırmaktır. Uzmanlar hapşırma eylemi sırasında vücutta şiddetli bir basınç meydana geldiğinden dolayı ağız ve burnun tıkanmasını kesinlikle önermemektedir. Hapşırma gerçekleştiği zaman ilgili kısımları tıklamanız durumunda yüksekliği basınç vücut içerisinde dağılacağından dolayı vücudunuz bu basınçtan olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Bu yüzden hapşırma eylemi kesinlikle bloke edilmeye çalışılmamalıdır. Hapşırmanız geliyorsa ama bir türlü hapşıramıyorsanız güneşe bakmanız yeterli olacaktır. Henüz nedeni bilimsel olarak açıklanamasa da insanların güneşe baktıkları zaman hapşırdıkları tespit edilmiştir. Sizlerin de hapşırma ile alakalı sıkıntılarımız varsa güneşe bakarak rahat bir şekilde hapşırabilirsiniz.