Dikdörtgenler prizması adından da anlaşılacağı üzer boyutlu bir şekil olduğundan dolayı dikdörtgenler prizmasının özellikleri konusunda çeşitli anlam karmaşası yaşanmaktadır. Dikdörtgenler prizmasının hacmi ve açılımı iyi bir şekilde kavrandıktan sonra bu geometrik şekil ile alakalı çıkacak neredeyse her sorunun çözülmesi kolaylaşacaktır. Dikdörtgenler prizmasının hacmi nasıl hesaplanır ve dikdörtgenler prizmasının açılımı nasıldır gibi konulara geçmeden evvel kesinlikle bu geometrik şeklin özellikleri iyi bir şekilde kavranmalıdır.
Dikdörtgenler prizması, şekil iyi bir şekilde irdelendiğinde toplamda 6 adet dikdörtgenin bir araya gelmesi ile meydana geldiği görülmektedir. Günümüzde birçok ürün bu şekilde imal edilmektedir. Bu durumun temel nedeni ise dikdörtgenler prizmasının hacmi çeşitli materyalleri içerisine koymaya elverişlidir. Bu özelliğinden dolayı birçok ambalaj kutusu bu şekilde imal edilmektedir. Toplamda 6 yüzü, 4 yanal yüzeyi, 2 taban alanı, 8 köşesi, 4 yanal ayırdı, 8 taban ayırdı ve toplamda 12 ayırdı bulunan dikdörtgenler prizmasın yukarıda da belirttiğimiz gibi taban alanları ve yanal alanları dikdörtgen şeklindedir.
Dikdörtgenler prizmasının karşılıkları tüm yüzeyleri birbirine eşittir. Bir dikdörtgenler prizmasının genişlik, uzunluk ve yükseklik olmak üzere 3 ayrıtı bulunmaktadır. Sistemde yer alan ayrıtlar A, B ve C şeklinde isimlendirilecek olunursa taban alanının A*B formülü ile bulunabileceğini söyleyebiliriz. Elinizde bir dikdörtgenler prizması bulunuyorsa ve bu prizmasının hacmini hesaplamak istiyorsanız hacmi bulmak için tüm ayrıtları çarpmanız yeterlidir.
Yukarıda yapmış olduğumuz isimlendirmeden yola çıkacak olursak dikdörtgenler prizmasının tüm alanını şu şekilde hesaplayabilirsiniz;
Taban Alanı: A*B
Yanal Alanlar: Taban çevresi * Yükseklik: 2*(A+B)*C
Tüm Alan: 2*(A*B)+2*(A+B)*C
Bir dikdörtgenler prizmasının alan hesabı yukarıda yer alan formüller ile basit bir şekilde yapılabilmektedir. Elinizde yer alan prizmanın hacmini hesaplamak için ise aşağıda yer alan formülleri kullanabilirsiniz.
Hacim: A*B*C: Taban alanı * yükseklik
Dikdörtgenler prizması hesapları, tüm prizmalar içerisinde en kolay olan hesaplamalara sahiptir. Diğer prizmatik şekillerde hesaplamaların daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Eğer dikdörtgenler prizması ile ilgili öğrenmek istediğiniz daha farklı hesaplamalar varsa bunları bizlere sormanız halinde makalemize gerekli açıklamalar eklenecektir.