Akrilik Nedir Nerelerde Kullanılır?

Endüstride birçok alanda kullanılan akrilik, özellikle polimer adı verilen maddelerin yapımında kullanılan madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Akrilik nerelerde kullanılır sorusunu soracak olursanız size endüstrinin neredeyse her alanında kullanıldığını söyleyebiliriz. Akrilik adı verilen bu madde akroliğin oksitlenmesi neticesinde açığa çıkar bir maddedir. Yapısal olarak bir asit olan akrilik renksiz ve aşırı derecede sert bir kokuya sahip olması ile bilinir. Metallerle birlikte ısıya ve ışığa maruz bırakılmaları sonucunda oluşan maddelere ise akrilik madde adı verildiği ve bir polimer olduğu bilinmektedir.

Günümüzde neredeyse her alanda yer alan polimerlerin elde edilebilmesi için akriliğin başlangıç maddesi olarak bileşik içerisinde yer alması gerekmektedir. Akrilik adı verilen bu madde boya, iplik, levha ve cam sanayisinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Akrilik denildiği zaman akla kesinlikle bir madde gelmemelidir çünkü akrilik maddesi akrilik asit polimerlerin tamamını kapsayan bir kavramdır. Akrilik maddesi polimerlerin yapımında başlangıç maddesi olarak kullanıldığından dolayı bazı kişiler reçine ve plastikler sınıfı değerlendirildiğinde bu maddelere akrilik maddeler de demektedirler. Yapısında akrilik olan polimerler ele alındığında bu maddelerin esnek, saydam, sert, yumuşak ya da mat yapıda oldukları karşımıza çıkıyor. Sizlerin de bildiğiniz gibi akrilik maddeler sıvı olarak da üretilebilmektedir. Sıvı yapıdaki olan akrilik maddeler genelde malzemelerin kaplanmasında kullanılmaktadır. Akrilik ile kaplanan malzemeler uzun süre boyunca dayanabildiklerinden dolayı bu madde günümüzde kaplama sektöründe aktif bir şekilde kullanılır.

Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi akrilik, endüstride çok sayıda alanda kullanılmaktadır. Bu durum akriliğin ne kadar önemli bir madde olduğunun en büyük göstergelerinden biridir. Akrilik maddesinin bu denli çok tercih edilmesinin nedenleri arasında yapısal özelliklerinden ziyade ucuza temin edilmesi yer almaktadır. Akrilik dünyanın en temiz maddelerinden birisidir. İnsan sağlığını tehdit eden yapısının olmamasından dolayı hijyen gerektiren bir çok alanda akrilik maddesinin kullanımının tercih edildiği karşımıza çıkıyor. Özellikle hijyenin hat safhada olmasının istendiği banyo ve laboratuar gibi ortamlarda akrilik maddesine yaygın bir şekilde rastlayabilirsiniz.

Akrilik bileşik oluşturduğu maddelere üstünlük sağlayacak ekstra özellikler katmaktadır. Bu nedenden dolayı akrilik maddesi yüksek performans göstermesi istenen çok sayıda boyada kullanılmaya başlanmıştır. Akrilik boya içerisine katıldığı zaman boyanın zemine daha mukavim bir şekilde yapışmasını sağlamaktadır. Ayrıca boya içerisinde yer alan akrilik boyanın dış etkilere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlamaktadır. Akriliğin bu etkisi bilimsel olarak kanıtlandığından dolayı insanlar artık akrilik içeren boyaları tercih etmekte ve bu durumda yeni bir iş alanının oluşmasını sağlamaktadır.

Akriliğin malzemelere kattığı diğer bir özellikte yüksek ısıya karşı dayanıklı hale gelmelerini sağlamasıdır. Sizlerin de bildiğiniz gibi dış cephe boyaları yıl içerisinde aşırı derecede güneşe maruz kalırlar. Bu tip durumlarda dış cephe boyalarına akrilik malzemesi katılarak boyanın özellikle güneşin zararlı ışınlarına karşı daha mukavim hale gelmesi sağlamaktadır. Akriliği bu özelliği olmasından dolayı özellikle arabalarda güneş yanığı oluşmaması adına araba boyalarında da akrilikten aktif bir şekilde yaralanıldığı biliniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here