Ammonit Nedir Özellikleri Nelerdir?

Ammonitler, bir deniz canlısı olup nesli tükenmiş bir canlı türüdür. Jeoloji alanı ile ilgilenen kişilerin kayaçların yaşlarını hesaplamak adına bu canlılardan yararlanması ammonit nedir sorusunu gündeme getirmiş durumda. Ammonitler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda ammonitlerin günümüzden 65 milyon yıl evvel yaşam sürdükleri belirlendi. Bu bilimsel beri ammonit fosilleri incelenerek elde edilmiştir. Dünya üzerinde yaşam sürmüş olup birçoğumuzun halen adını bilmediği birçok canlının olduğuna emin olabilirsiniz.

İlgili canlının, denizde yaşam süren hayvanlar açısından ait olduğu çeşit gözlemlendiğindeyse, karşımıza ahtapot, istiridye ve salyangoz şeklinde canlılar çıkmaktadır. Evren üstünden tam 65 milyon evvel silinen canlı ile alakalı malumatlara ise, canlının elde dilmiş olan yakın zamandaki fosillerinden ulaşılmaktadır. İlgili canlı türünün fosilleri, deniz kenarında yer alan kayaç yapılar ile birleşmiş vaziyette olan sert kabuklardan meydana gelmektedir.

Sert ir özelliğe sahip olan bu kabukların tipi saatler içerisinde yer alan zembereği andırmaktadır. Kabuk, sarmal bir görünüşe haizdir. Bununla beraber bu kabuklar, yassı biçimdedir. Ammonit kabukları, salyangozlarda yer alan koruyucu kabuklara benzemekle beraber, ammonit kabuklarının içinde odacıklar durumunda bölmeler yer almaktadır. Bu kabuklar, salyangozların sahip oldukları kabuklar ile bu açıdan farklılık göstermektedir. Ammonitler, bu kabukların içinde yaşam sürmüştür. Meydana getirilen incelemelerle, kabukların çapının 3 metreye kadar büyüye bildiği tespit edilmiştir. İlgili canlı türü üzerinde halen bilimsel çalışmalar da yapılmaktadır.

Ammonitler ile alakalı bilgiler yalnız fosilleşmiş kabuklarından elde edilmiş olduğundan dolayı ammonitlerin nasıl bir şeye benzediğine dair bilim insanlarının kesin bir yargısı mevcut değildir ama bilim adamları ammonitlerin sedefli notilus isminde olan bir deniz canlısını andırdığı yönde düşüncelere sahiptir. Bununla birlikte sedefli notiluslar, ammonitlerin çağımızdaki akrabaları olarak görülmektedir. Bu mahlukların, dünyadan tamamen silinmiş bir canlı olan ammonitlerin akrabaları olarak görülmesinin sebebi ise, ilgili canlıların sahip oldukları kabuklarıdır.

Sedefli nolitus olarak adlandırılan canlıların sahip oldukları kabuklar da sarmal bir şekilde ve ammonitlerde olduğu gibi odacıklardan meydana gelmektedir. Ammonit adı verilen canlıların fosilleri jeoloji bilimi açısından çok önemlidir ve bu yüzden ilgili canlı türü günümüzde de araştırılmaktadır. Bu durumun sebebi ise, kayaçların yaşını belirlemeyi arzu eden bilim insanların kayaçların yaşını doğru bir şekilde saptamak adına ammonitlerin fosil durumundaki kabuklarından yararlanmalarıdır. Jeologlar, bu kalıntılar yardımıyla kayaçların yaşını daha rahat bir halde hesap edebilmektedirler.

Yapılan araştırmalar neticesinde ammonitlerin farklı çeşitleri keşfedilmiştir. Değişik cinslerin gözler önüne serilmesinde ise, bulunan ammonit kabuklarının yapılarındaki değişikliklerdir. Bu değişiklikler, daha fazla kabuğun içinde bulunan odacıklar içerisinde gözlemlenir. Bu hale örnek vermek gerekmekteyse, arnicores adında olan ammonit cinsinin kabuğunda yer alan odacıklar bir hayli sıradan bölmelerle ayrılmaktadır. Phyllcoceras adında olan ammonit çeşidinde isi vaziyet birazcık değişiktir. Bu türün kabuğunda bulunan bölmeler çok kompleks bir yapıdadır. Yalnız ammonitlerin kabuklarında yer alan bölmelerdeki değişiklikler yardımıyla jeologlar tarafınca nesli tükenmiş olan bu mahlukların yüzden fazla çeşidi keşfedilmiştir.

Ammonit adı verilen bu canlıların fosillerini bilimsel açıdan incelemek çok zordur. Durumun böyle olmasındaki temel neden ammonit adı verilen canlıların fosillerinin kayaçlar ile çözülemez bir biçimde kaynaşmış olmasıdır. Eğer daha genç bir ammonit fosiline ulaşılacak olunursa bu canlılar hakkında daha fazla bilgiye ulaşılabilir. Bilim insanları ammonitlerin nesillerinin tükendiğini düşünse de bizler dünyanın bir yerinde yer alan derin sular içerisinde bu canlıların yaşadığı inancındayız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here