Akdeniz Bölgesindeki Dağların İsimleri Nelerdir?

70

Akdeniz bölgesi sahil şeridine sahip bir bölge olsa da iç kesimlere doğru gidildiğinde çeşitli dağlar ile karşılaşılmaktadır. Akdeniz bölgesindeki dağların büyük bölümünü batı ve orta Toroslar oluşturmaktadır. Ayrıca bölgede yer alan Amanos dağları ve Samandağ önemli dağlar arasında bulunur. Bölgedeki dağlar Akdeniz ikliminin iç kısımlara sokulmasını engellediğinden dolayı coğrafya bilimcileri tarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir. Beydağı, Elmalı, Sultan, Çiçekbaba Dağları, Tahtalı, Aladağ, Bolkar, Aydos Dağları ve Binboğa dağları bölgede yer alan diğer dağlardır. Akdeniz bölgesindeki dağların isimleri her ne kadar herkes tarafından biliniyor olsa da dağlar hakkında pek fazla bilgi sahibi olmadığınızdan dolayı sizlere bu dağları elimizden geldiğince ayrıntıları ile birlikte anlatmaya çalışacağız.

Bey dağları: Toros dağlarının batı uzantısında bulunan Beydağları Antalya ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. 3086 metre rakıma kadar ulaşan Beydağları dağ sporu yapan kişilerin ilgisini çeken dağlar arasında bulunur ve bu yüzden Beydağları yıl içerisinde çok sayıda turisti ağırlamaktadır.

Elmalı dağı: 2503 metre yüksekliğinde olan bu dağ geniş otlak ve yaylalarla kaplı olması ile bilinmektedir. Bu yüzden elmalı dağında hayvancılığın yaygın olduğu biliniyor. Antalya ili sınırları içerisinde yer alan elmalı dağı iklim şartlarının uygun olmasından dolayı yıl içerisinde her dönemde ziyaret edilebilecek türden bir dağdır.

Sultan dağları: Akdeniz bölgesinde yer alan göller yöresinde bulunan Sultan Dağları Toros dağlarının bir uzantısıdır. Genç sıradağlar sınıfında yer alan sultan dağları yaklaşık olarak 100 kilo metre uzunluğuna sahiptir. En yüksek noktası gelinçıkana tepesi olarak bilinen yer olduğu ve yaklaşık olarak 2610 metre yüksekliğinde olduğu bilinmektedir. Maki bitki örtüsünün yaygın olmasından dolayı sultan dağlarında özellikle keçi yetiştiriciliği yaygın bir şekilde yapılır.

Çiçekbaba dağları: hakkında çeşitli efsanelerin anlatılmış olduğu Çiçekbaba dağları yıl içerisinde çeşitli şenliklerin düzenlendiği yani sosyal yönü yüksek olan dağlardan birisidir. Çiçek baba dağları batı Torosların bir bölümü olarak karşımıza çıkmaktadır. Şenliklerden dolayı çok sayıda turisti kazandıran Çiçekbaba dağlarının turizm açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Tahtalı dağları: orta Toroslarda sıradağlar şeklinde karşımıza çıkan tahtalı dağları yaklaşık olarak 170 kilometre uzunluğunda ve 50 kilometre genişliğine sahiptir. Yüksekliğinin yaklaşık olarak 3000 metrenin üzerinde olduğu biliniyor.

Bolkar dağları: halk arasında Bulgar dağları olarak bilinen Bolkar dağları 3500 metre yüksekliğiyle tektonik yapıdaki bir sıra dağdır. Özellikle mayıs haziran ve temmuz aylarında birçok dağcının bir araya gelerek Bolkar dağlarına tırmandığı bilinmektedir yani Bolkar dağları da turizm açısından önemli olan dağlarımızdan birisidir.

Akdeniz bölgesindeki dağların isimleri özellikleri ile birlikte büyük oranda aktarıldı. Bu özelliklerden yola çıkarak saymış olduğumuz dağların dışında yer alan Aladağ, Aydos dağları, Binboğa dağları, Amanos dağları ve Samandağ gibi coğrafi alanlar hakkında da sizler yorum yapabilirsiniz. Tüm dağların özellikleri yaklaşık olarak birbirine benzer olduğundan dolayı sadece birkaç dağın özelliği hakkında sizlere bilgi verdik ancak aklınıza takılan kısımlar olursa bunları çekinmeden bizlere sorabilirsiniz. Bizler de yaptığımız araştırmalar doğrultusunda sizlere ilgili coğrafi şekiller hakkında bilgiler aktarmaya devam edeceğiz. Dağlar ile yakından ilgileniyorsanız Türkiyedeki dağların isimleri makalesine de göz atabilirsiniz.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here