Orman arazileri özellikle ağaç yetiştiriciliği yapan kişilerin en gözde yerlerinden birisidir. Kiralanan orman arazilerinde ağaç yetiştiriciliği yaparak ekonomik gelir elde eden çok sayıda kişi veya kişiler bulunmaktadır. Ayrıca çiftçilerin de hayvan otlatmak için orman arazilerini kiraladığı bilinmektedir.
İnsanlar arasında kiralanan orman arazilerinin devlet tarafından tahsis edildiği yönünde yanlış bir bilgi bulunmaktadır. Eğer çeşitli ekonomik uğraşlar için orman arazisi kiralamak istiyorsanız kiralamak istediğiniz yeri kendiniz belirlemelisiniz. Yani herhangi bir bölgenin kiralanmasında devlet yetkilileri ilgili bölgenin kiraya çıkarımını yapmamaktadır. Kiralama işlemleri genel olarak kişilerin yapmış olduğu başvurular doğrultusunda gerçekleştirilir.
Kişilerin büyük bölümü orman arazisi kiralamak için belediyelerden yardım istemektedir. Sizlerin de aklınızda belediyelerden yardım istemek varsa belediyelerin size bu konuda hiçbir şekilde yardımcı olamayacağını bilmenizi isteriz.
Orman arazisi kiralamak için mal müdürlüklerine, emlak genel müdürlüklerine ve tapu kadastro merkezlerine gitmeniz gerekmektedir. Özellikle sizlere orman arazisi nasıl kiralanır konusunda kadastro müdürlüklerinin yardımcı olacağını bilmelisiniz.
Tapu kadastro müdürlüklerine giderek kiralamak istediğiniz bölgenin pafta numaralarını alabilirsiniz. Almış olduğunuz paftalar üstünde sorgulama yaparak ilgili parsellerin hazineye kayıtlı olup olmadıklarını öğrenmeniz mümkündür. Kiralamak istediğiniz bölge hazineye ait bir yerse öğrenmeniz gereken tek şey kiralamaya uygun olup olmadığıdır. Orman arazisi kiralamak istiyorsanız aşağıda maddeler halinde verilen adamları takip etmenizi öneririm.
Orman Arazisi Kiralama Aşamaları
- Orman arazisi kiralamak için öncelikli olarak yapmanız gereken şey kiralamak istediğiniz araziyi tespit etmek olmalıdır. Arazi tespiti yapıldıktan sonra pafta ve parsel numarasını öğrenmek için arazinin yer aldığı bölgenin içerisinde yer alan mal müdürlüklerine giderek pafta ve parsel numarasını öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmek için dilekçe yoluyla başvuru yapmanız gerekmektedir.
- Dilekçe yolu ile yapmış olduğunuz başvuru kabul edilecek olursa orman arazisini kiralamak için şahsınıza ön izin verilecektir. İzni aldıktan sonra eğer kiralanmak istenen orman arazisi 100 dönümden büyükse burada herhangi bir çalışma yapabilmek için projelendirme yapmak gerekmektedir. İlgili bölgelerin ormanlık alan olmasından dolayı projelendirme işlemleri alanında uzman orman mühendisleri aracılığı ile gerçekleştirilir.
- Proje hazırlandıktan sonra ilgili proje ile bakanlığa başvurulması gerekmektedir. Bakanlık yetkilileri tarafından ilgili orman arazisi, kiralanacak arazinin yer aldığı bölgede ilan edilir. Böyle bir ilanın yapılmasındaki temel neden ilgili orman arazisini kiralamak isteyen köylülerin de olabilme ihtimalini olmasıdır. Her zaman öncelik ilgili bölgede yaşayan kişilere aittir.
- Arazinin kiralanacağına dair ilan yapıldıktan sonra köylüler tarafından herhangi bir başvuru gerçekleştirilmez ise orman arazisini kiralamak isteyen kişiye arazi tahsis edilir. Böylelikle belirlenen süre içerisinde kişi kiralamış olduğu orman arazisini belirlenen şartlar çerçevesinde kullanmaya başlayabilir.
Bilgi: Yapılan düzenlemelerle birlikte günümüzde artık şahıslar orman arazilerinin maksimum 49 seneliğine kiraya biliyor. Kişiye arazi kiralanmış olsa bile eğer kişi orman arazisinin ciddi derecede zarar görmesine neden olacak türden faaliyetlerde bulunursa kira sözleşmesi fes edilerek orman arazisi ilgili kişinin ya da kişilerin elinden alınır. Bu yüzden kiralanan orman arazilerinin teftişi yetkili kurumlar tarafından sıklıkla gerçekleştirilmektedir.