Ayakkabılar günlük yaşam içerisinde herkesin giymek zorunda olduğu ürünlerdendir. Estetik görünümleri kadar ayağı konforlu tutması da önemlidir. Şekilsel nedenlerden dolayı alınan ayakkabılar ayağı vurup, topuklarda yaraların oluşmasına neden olabilir. Izdırap verici boyutta acıların meydana gelmesine neden olduğu için ayağı vuran ayakkabı nasıl yumuşatılır konusu özellikle yeni ayakkabı almış olan kişilerin sıklıkla öğrenmek istediği bilgiler arasında yer almaktadır.
Ayakkabıların büyük kısmı derinde yapıldığından dolayı sert deri nasıl yumuşatılır konusunun ele alınması aslında daha doğru olacaktır. Arkası vuran ayakkabı nasıl açılır diye baktığımızda karşımıza çeşitli yöntemler çıkmaktadır. Ayağı vuran ayakkabı nasıl yumuşatılır konusunu derinlemesine bir şekilde ele almak istediğimizden dolayı tüm etkin yöntemleri sizlerle paylaşacağız.
Bilgi: ayakkabınızın ayağınızı vurması nedeniyle ayağınızda su toplaması meydana geldiyse, ayakta su toplaması makalesini incelemenizi tavsiye ederim.
Ayağı Vuran Ayakkabıyı Yumuşatma
Ortopedi uzmanları ayakkabıların ayağı vurmasının ciddi bir sağlık problemine neden olabileceğini belirtiyor. Bu yüzden kesinlikle ayakkabı alınacaksa denenmeden alınmaması tavsiye ediliyor. Kimi durumlarda kişi ayakkabısını denemesine rağmen bir süre sonra yürüyünce özellikle parmak ve topuk kısımlarında ayakkabı vurmasından dolayı yaralar oluşabiliyor. Bu tip durumlarda sert olan ayakkabı yapısının yumuşatılmasıyla ilgili problem ortadan kaldırılabiliyor.
Buhar yöntemi: çok eski zamanlardan beri sert ayakkabıların yapısını yumuşatmak için buhar yönteminden yararlanılmaktadır. Özellikle yeni aldığınız ayakkabılar ayağınızı vurup su toplamasına neden olduysa kesinlikle buhar yöntemini deneyebilirsiniz. Bir tencereye bir miktar su koyup kaynatın. Oluşan buhara ayakkabınızı yaklaşık olarak 5 dakika tutun. Daha sonra yumuşayan ayakkabınızın içerisine baskı uygulayarak gazete kağıtlarını sıkıştırın. Bu şekilde ayakkabınızı 2 ila 3 gün bekletin. Yumuşama ve baskının etkisiyle ayağınızı vuran ayakkabıda genişleme meydana gelecektir. Bu da bir sonraki kullanımda ayakkabının ayağınızı vurmasını engelleyecektir.
Boyama yöntemi: genelde deri ayakkabılar ayağı vurur. Ayakkabının yapısındaki sertlik bu durumun meydana gelmesine neden olur. Ayakkabının yapısını yumuşatmak için boyama yönteminden yararlanılabilir. Ayakkabıyı alın ve süngeri iyice bastırarak boyayın. Kurumasına yakın ayakkabıyı alarak tekrardan boyayın. Bunu birkaç defa uyguladıktan sonra ayakkabınızda ciddi bir yumuşamanın olduğunu göreceksiniz.
Sabun yöntemi: sert olan ayakkabınızın üstüne sabun sürün ve ayakkabıyı güneş altında kurumaya bırakın. Kullanacağınız sıvı sabun bu uygulama esnasında ayakkabının sert yapısının yumuşamasını sağlayacaktır. Bunu birkaç defa tekrarladıktan sonra ayakkabınızı temiz bir bezle temizleyin. Bu uygulama sonrasında ayakkabınızın ciddi anlamda yumuşadığını göreceksiniz.
Badem yağı yöntemi: Bade yağı deri ile temas ettiğinde derinin pamuksu bir yapıya gelmesini sağlamaktadır. Ayrıca badem yağının deriyi koruyucu etkisinin olduğu da bilinmektedir. Bu etkilerinden dolayı hem deri ayakkabılarınızı uzun süre kullanmak hem de ayakkabınızın ömrünün uzun olmasını sağlamak adına, ayakkabılarınıza badem yağı sürerek yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.
Kalıp yöntemi: özellikle denenmeden alınan ve değiştirilme imkanı olmayan ayakkabıların çoğu zaman kalıp uymamasından dolayı ayağı vurduğu bilinmektedir. Sizler de bu tip bir durumla karşı karşıyaysanız ayakkabı tamircilerine giderek ayakkabınızı kalıba sokmalarını isteyebilirsiniz. Ayakkabının boyutundan kısmen daha büyük kalıplara ayakkabılar koyularak açılmaları sağlamaktadır. Yani bir nevi ayakkabının kalıbı genişletilmektedir. Bu hem ayakkabının yumuşamasını sağlayacaktır hem de ayağınızı vurmasını engelleyecektir. Ayak sağlığınıza itina gösteriyorsanız, topuk çatlakları nasıl giderilir makalesini de inceleyin.